DEBATT

Vi må tro det før vi kan se det

Barn som utsettes for vold og seksuelle overgrep trenger tidlig hjelp og voksne som bryr seg og de som arbeider med barn må vite når og hvordan de skal gripe inn, og ha mot til å gjøre det.

VOKSNE MÅ GRIPE INN: Christoffer-saken, Alvdal-saken, babyovergrepssaken, og nå altså en barnehagesak. Kan slike overgrep avverges? Spør artikkelforfatteren,  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VOKSNE MÅ GRIPE INN: Christoffer-saken, Alvdal-saken, babyovergrepssaken, og nå altså en barnehagesak. Kan slike overgrep avverges? Spør artikkelforfatteren, Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så har det skjedd igjen. Denne gangen antatte overgrep mot barnehagebarn i Tromsø, begått av en ansatt. Vi vet ennå ikke hvor mange, uansett er ett barn utsatt for overgrep et for mye. Vi kan bare ane skadene de forsvarsløse barna er påført og foreldrenes fortvilelse. Slike hendelser gjør også barnehagefolk sint og fortvilet. Kanskje særlig rammes de rundt 9 000 mannlige ansatte.

Du ser det ikke før du tror det er tittelen på en tidligere barneministers bok. Budskapet er at barn som utsettes for vold og seksuelle overgrep trenger tidlig hjelp og voksne som bryr seg. Og viktigst: de som arbeider med barn må vite når og hvordan de skal gripe inn, og de må ha mot til å gjøre det.

290 000 barn går i barnehage. 94 000 ansatte utfører 75 000 årsverk i norske barnehager. Av disse har kun én av tre barnehagelærerutdanning. Hele ni prosent arbeider med dispensasjon fra utdanningskravet for pedagogiske ledere og styrere. Det er store forskjeller mellom kommuner. Fra forskning vet vi at barnehager med høy faglig kvalitet, nok voksne, og ansatte med relevant utdanning, er svært viktig for barns utvikling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer