KOMMENTARER

Det handler om respekt

Ytringsfriheten fremmes ikke av mest mulig krenking, men av større ytringsmot og en god ytringskultur.

YTRINGSMOT: Forfatter Kenan Malik hevdet på på Oslo Freedom Forum at de som ikke er for en ubetinget ytringsfrihet kan være en like stor trussel mot ytringsfriheten som full sensur. Det er tull, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Julia Reinhart/Demotix/Corbis
YTRINGSMOT: Forfatter Kenan Malik hevdet på på Oslo Freedom Forum at de som ikke er for en ubetinget ytringsfrihet kan være en like stor trussel mot ytringsfriheten som full sensur. Det er tull, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Julia Reinhart/Demotix/Corbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med Oslo Freedom Forums (OFF) årlige arrangement løftes ytringsfrihetens fane høyt. Med tanke på de autoritære regimene mange av OFFs deltakere lever under, er det grunn til å stå skulder til skulder med de som krever friheten til å ytre seg.

Det blir imidlertid galt når forfatter og OFF-deltaker Kenan Malik i VG hevder at de som misliker ytringer som «kan forårsake straffbare handlinger - eller at minoriteter blir krenket», utgjør en like stor trussel mot ytringsfriheten som full sensur.

Maliks argument er at det å krenke andre er uunngåelig og nødvendig i et mangfoldig samfunn. «Uunngåelig, fordi der ulike overbevisninger møtes, blir det konflikt. Nødvendig fordi konflikter må opp på bordet og diskuteres.»

Det har han nok rett i. Det er imidlertid ingen som mener at det er visse temaer som ikke bør være åpne for diskusjon. Det vi som gir et betinget ja til ytringsfrihet ønsker, er en respektfull måte å diskutere ømtålige tema på.

At folk får lov til å si det de mener er en vesentlig del av det å være et fritt menneske. Det er også viktig for samfunnets utvikling at ulike meninger blir hørt (se pdf). Men disse verdiene blir ikke best ivaretatt om den er uten grenser. Hvis dine ytringer avler trusler mot ditt eget liv så er det klart at trusselen hemmer og ikke fremmer ytringsfriheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer