KOMMENTARER

«Utrolig morsomt»

Forlagsbransjen er avhengig av subsidier med kulturell begrunnelse. Gyldendal erstatter likevel litterater med selgere.

HOVEDEIER Erik Must beklaget at aksjeutbyttet for 2014 ble halvert mot året før på generalforsamlingen i Gyldendal-konsernet. Her fra en tidligere generalforsamling. Foto: Knut Falch / SCANPIX
HOVEDEIER Erik Must beklaget at aksjeutbyttet for 2014 ble halvert mot året før på generalforsamlingen i Gyldendal-konsernet. Her fra en tidligere generalforsamling. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Vi synes det er utrolig morsomt å interessant å drive med dette,» kunne Erik Must, Gyldendals hovedeier (84,5%) og styreleder, fortelle årets generalforsamling som forklaring på at han velger å være styreleder i eget konsern — til tross for at honoraret bare er på drøye 200 000 i året. Han beklaget dessuten at aksjeutbyttet for 2014 bare ble 4 kroner pr aksje, mot 8 året før. Det høres brutalt ut. Hans eget utbytte sank til usle 7,9 millioner fra 15,8 millioner året før. På generalforsamlingen kunne også Gyldendal-ledelsen konstatere at noe går bra, annet mindre bra i konsernets virksomheter.

De tjener godt på bokhandelkjeden Ark, undervisning og Rettsdata. Det som ikke går bra nok er Gyldendal Akademisk og Gyldendal Litteratur. Noen få lyspunkter er det likevel på litteratur, Must kunne vise til to bestselgere.

Det er lite dramatikk på en generalforsamling der én eier er så dominerende som Must i Gyldendal. Møtet varer i 35 minutter. Alt foregår koreografisk korrekt, med joviale transaksjoner av sympati mellom mannfolk.

Damer omtales med fornavn. Konserndirektør Gram, med ansvar for finansene, heter på generalforsamlingen bare «Ida».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer