DEBATT

Du må ikke sove

Assosiasjonene til nazismen er uunngåelige.

GAZA: Demonstrasjon på gazastripen i mai i år, på 67årsdagen for opprettelsen av staten Israel.   Foto: Ashraf Amra / Zuma Press
GAZA: Demonstrasjon på gazastripen i mai i år, på 67årsdagen for opprettelsen av staten Israel. Foto: Ashraf Amra / Zuma Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette var tittelen på Arnulf Øverlands apokalyptiske dikt (1937) om nazismens frammarsj. Funksjonshemmede, homofile, sigøynere, jøder, afrikanere med flere, lå tynt an i egenskap av undermennesker. Flere så ikke skrifta på veggen. Storbritannias statsminister Neville Chamberlain og Sovjetunionens leder Josef Stalin undertegnet ikkeangrepspakt med Hitler. Min jødiske grandonkel omkom i Auschwitz. Resten av familien berget seg over til Sverige.

Hvorfor flyktet ikke han også, undret jeg som barn.

Han trodde vel ikke at det kunne være så ille, svarte min mor.

Menneskeforakten er ikke forbi. Noen mener det er tabu å sammenlikne Israels politikk med nazismen, men assosiasjonene blir uunngåelige når Netanyahu erklærer han aldri vil godta en palestinsk stat, men heller utvide bosettingene, som undergraver palestinernes livsgrunnlag.

Hans nye justisminister, Ayelet Shaked, mener at fienden er hele det palestinske folket. Eldre, kvinner, palestinske byer og landsbyer, eiendommer og infrastruktur må også destrueres, hevder Shaked. De er godt i gang. I sommer myrdet Israel ifølge FN 2257 palestinere. 70 % var sivile og 547 var barn. I vinterkulden har underernærte barn dødd i ruinhaugene. Den nødvendige sementen til å gjenoppbygge slippes ikke inn i det beleirede området. Den 20. april meddelte Middle East Monitor at israelske fly sprayet giftige kjemikalier over grønnsakavlinger i Gaza.

En del fagfolk har hevdet at det neppe vil være levelig i Gaza i 2020. Tidligere langvarig Likud-medlem Moshe Feiglin, henstilte Israel om å utrydde palestinerne på Gazastripa under massakrene sommeren 2014. Forsvarsminister Moshe Yaalon lover å angripe hele sivile nabolag under framtidige angrep på Gaza og Libanon. Dessuten vil han atombombe Iran når han synes det trengs. Hva skal Vesten med fiender når de har sånne venner?

Månedlig marsjerer den unge sionistmobben gjennom de palestinske områdene i Øst-Jerusalem og roper slagord som «Mavet la’aravim» (Død over arabere). Israelsk politi og militære passer på at de får gå i fred selv om palestinerne har portforbud under marsjen.

Palestinernes lidelser blir endeløse om vestlige ledere bare stikker hodet opp av sanden for å tute med ulvene: Israel har rett til å forsvare seg!

Russland ble prompte sanksjonert etter overtrampene i Krim. Men Israel får dø i synden på grunn av Vestens unnfallenhet-

I år har det vært mye søkelys på nazismen og andre verdenskrig. Har vi lært noe? Brent barn skyr ikke ilden. Iblant lukter det bare vondt

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer