DEBATT

Du må ikke sove

Assosiasjonene til nazismen er uunngåelige.

GAZA: Demonstrasjon på gazastripen i mai i år, på 67årsdagen for opprettelsen av staten Israel.   Foto: Ashraf Amra / Zuma Press
GAZA: Demonstrasjon på gazastripen i mai i år, på 67årsdagen for opprettelsen av staten Israel. Foto: Ashraf Amra / Zuma Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette var tittelen på Arnulf Øverlands apokalyptiske dikt (1937) om nazismens frammarsj. Funksjonshemmede, homofile, sigøynere, jøder, afrikanere med flere, lå tynt an i egenskap av undermennesker. Flere så ikke skrifta på veggen. Storbritannias statsminister Neville Chamberlain og Sovjetunionens leder Josef Stalin undertegnet ikkeangrepspakt med Hitler. Min jødiske grandonkel omkom i Auschwitz. Resten av familien berget seg over til Sverige.

Hvorfor flyktet ikke han også, undret jeg som barn.

Han trodde vel ikke at det kunne være så ille, svarte min mor.

Menneskeforakten er ikke forbi. Noen mener det er tabu å sammenlikne Israels politikk med nazismen, men assosiasjonene blir uunngåelige når Netanyahu erklærer han aldri vil godta en palestinsk stat, men heller utvide bosettingene, som undergraver palestinernes livsgrunnlag.

Hans nye justisminister, Ayelet Shaked, mener at fienden er hele det palestinske folket. Eldre, kvinner, palestinske byer og landsbyer, eiendommer og infrastruktur må også destrueres, hevder Shaked. De er godt i gang. I sommer myrdet Israel ifølge FN 2257 palestinere. 70 % var sivile og 547 var barn. I vinterkulden har underernærte barn dødd i ruinhaugene. Den nødvendige sementen til å gjenoppbygge slippes ikke inn i det beleirede området. Den 20. april meddelte Middle East Monitor at israelske fly sprayet giftige kjemikalier over grønnsakavlinger i Gaza.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer