LEDER

Rektorvalg gir motmakt

Skal akademia blomstre, er kunnskapsministeren nødt til å gi utdanningsinstitusjonene tilbake mer av makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Stortinget skal 11. juni behandle strukturmeldinga og dermed ta stilling til regjeringens forslag om at ansatt rektor og ekstern styreleder skal være hovedmodellen ved norske universiteter og høyskoler, framfor dagens modell, hvor valgt rektor og styreleder er normen.

Regjeringens begrunnelse er at det vil gi den «best kvalifiserte ledelsen». Isolert sett virker det som et rimelig forslag. Det er lett å dele synspunktet om at en grundig ansettelsesprosess vil kunne avdekke kandidatenes lederkvaliteter i større grad enn dagens valgordning. Dagens modell har også andre svakheter. Foruten rektors dobbeltrolle som styreleder og «administrerende direktør» er det altfor få kvalifiserte kandidater som stiller til valg. Valgdeltakelsen er også faretruende lav.

Men lederskap i akademia bør ikke reduseres til et spørsmål om effektiv måloppnåelse. Det handler i like stor grad om hvilke mål akademia skal nå. På sitt beste er rektorvalget en mekanisme for selvkritikk og høyttenkning rundt disse. Diskusjonen er imidlertid på vikende front.

Årsaken er en utvikling mot mer politisk-byråkratisk styring. Både finansiering og styring er knyttet opp til konkrete måltall, øremerking og økende krav til rapportering, samtidig som mer av finansieringen må hentes utenfor institusjonen selv. Når makta flyttes vekk, står mindre på spill i interndemokratiet. I siste instans svekker det institusjonenes rolle som motmakt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer