DEBATT

Det er flott at norske kjendiser kan sette mat, helse og bærekraft på agendaen

Smålig og bakstreversk å kalle EAT for en «kjendisbegivenhet».

Gunhild Stordalen  fortjener en stor honnør for å ha satt sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft på agendaen på en måte som gir gjenlyd blant forskere, næringsliv og politikere over hele verden, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Gunhild Stordalen fortjener en stor honnør for å ha satt sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft på agendaen på en måte som gir gjenlyd blant forskere, næringsliv og politikere over hele verden, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Gunhild Stordalen fortjener en stor honnør for å ha satt sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft på agendaen på en måte som gir gjenlyd blant forskere, næringsliv og politikere over hele verden.

Det er derfor smålig og bakstreversk av professor Ole Gjølberg å kalle det for en «kjendisbegivenhet», som veldig fort blir en avsporing. Han er redd for «politiske korrektheter og fokus på økologisk og kortreist mat.» Det er velkjent at han som økonomiprofessor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er negativ til økologisk mat og positiv til landbrukets høye grad av kunstgjødsel og sprøytemidler. Men han burde være ærlig nok til å si hva som er hans agenda i stedet for å angripe Stordalen for å være kjendis.

Dagens høye, industrielle husdyrproduksjon gir ekstreme klimautslipp. Monsanto og andre konserners enorme produksjon av giftige sprøytemidler og korn som gir sterile avlinger er etter Miljøpartiet De Grønnes mening sterkt kritikkverdig. Det bidrar til at bønder i utviklingsland ender i fattigdom når de ikke kan produsere såkornet sitt selv. Det bidrar til å utrydde bestøvende insekter og biologisk mangfold. For mye kjøtt, raske karbohydrater og rester av pesticider, kombinert med for lite fysisk aktivitet, gjør mennesker syke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer