DEBATT

Straff for rusbruk er meningsløst

Gi rusmisbrukere helsehjelp i stedet. Det er behandling som virker, ikke fengsel.

MANGLER NOE:  Selv om det å dømme rusavhengige til behandling er et bedre alternativ enn fengselsstraff, er det et poeng å understreke at den modellen det kan bli flertall for på Stortinget mangler noe, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB/Scanpix
MANGLER NOE: Selv om det å dømme rusavhengige til behandling er et bedre alternativ enn fengselsstraff, er det et poeng å understreke at den modellen det kan bli flertall for på Stortinget mangler noe, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Våre folkevalgte bør stemme for Venstres forslag om å gi rusmisbrukere helsehjelp framfor fengselsstraff. Men det er ikke nok. Vi må lære av de portugisiske erfaringene og avkriminalisere bruk av rusmidler.

Mer enn en tredjedel av alle innsatte i norske fengsler soner for narkotikalovbrudd.

Dagens straffepolitikk bidrar til fulle fengsler, feilprioritering av knappe politiressurser og et bidrag til organisert kriminalitet. De eneste som tjener på dagens narkotikapolitikk er mafiaen, som ifølge The Economist får ca. 50 prosent av inntektene fra salg av ulovlige rusmidler.

Behandling virker. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har gått gjennom erfaringene med det såkalte narkotikaprogrammet som har vært prøvd ut i Bergen og Oslo siden 2006. Programmet innebærer at den dømte kan forplikte seg til et behandlingsopplegg framfor å sone i fengsel. Erfaringene har vist at mer enn 1/3 av dem som ble dømt til behandling fullførte kontrakten. Det et godt resultat med så tungt belastede brukere, ifølge Sturla Falck i SIRUS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer