Tallenes triumf

Hvis vi først skal ta fram kalkulatoren og regne på syriske flyktninger, får vi gjøre det riktig.

HORN I SIDEN: Tvedt, som er professor ved Universitetet i Bergen og ekspert på vannressurser, har i en mannsalder hatt et horn i siden til bistandsbransjen, skriver vår spaltist. Illustrasjon: Flu Hartberg
HORN I SIDEN: Tvedt, som er professor ved Universitetet i Bergen og ekspert på vannressurser, har i en mannsalder hatt et horn i siden til bistandsbransjen, skriver vår spaltist. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terje Tvedt skrev i forrige uke en lang tekst i Morgenbladet, som har fått masse oppmerksomhet, der han la fram tall på at det er mye dyrere å la syriske flyktninger få komme hit til Norge enn å hjelpe dem i flyktningleirene i Midtøsten. Det er ikke kostnadseffektivt, og dessuten, mener han, er det et slags komplott bak kravet om at Norge bør ta imot 10 000 syrere. Under tittelen «Narsissismens triumf» hevder han at den eneste grunnen til at kravet i det hele tatt er blitt reist, er fordi de norske humanitære organisasjonene er ute etter å mele sin egen kake.

Tvedt, som er professor ved Universitetet i Bergen og ekspert på vannressurser, har i en mannsalder hatt et horn i siden til bistandsbransjen. I en rekke bøker og kronikker har han angrepet det humanitære jetsett-sjiktet som gjerne vil redde verden så lenge de får gjøre det i kakhiantrekk i tropiske strøk, med svømmebasseng og privatsjåfører. Kritikken er relevant nok, men rimelig forslitt, og kanskje mer presis for 20 år siden enn i dag. Og når Tvedt nå blander seg inn i flyktningdebatten, går det over stokk og stein.

Utgangspunktet er greit nok: FNs flyktningorganisasjon UNHCR trenger desperat mer penger til mat, medisiner, telt, strøm, etc. til de millionene av syriske flyktninger som har krysset grensene til Jordan og Libanon. I den situasjonen, mener Tvedt, er det galskap av Norge å bruke penger på å bosette syrere i Norge. «Det vil kreve langt større investeringer enn den milliarden Norge nå har gitt til FNs arbeid i nærområdene: Jonas Gahr Støre mente det vil koste rundt to milliarder kroner, departementet har anslått 10 milliarder, Finansavisen minst 44 milliarder. Noen mener det vil koste rundt 70 milliarder.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer