KOMMENTARER

Søndagslåst debatt

Forslaget om søndagsåpne butikker er en mulighet til å endre et dårlig system.

MØTER MOTSTAND: Kulturminister Thorhild Widvey har bestemt seg for å slippe butikkene fri på søndager, men verken eiere, ansatte eller forbrukere er særlig positive. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
MØTER MOTSTAND: Kulturminister Thorhild Widvey har bestemt seg for å slippe butikkene fri på søndager, men verken eiere, ansatte eller forbrukere er særlig positive. Foto: Ned Alley / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den når ikke helt opp i konkurransen om Norges dummeste lov, den er definitivt slått av Gjerdrums politivedtekter som forbyr kortspill på åpen gate. Men Loven om helligdagsfred hevder seg greit. Hvis du skroller forbi lovens paragraf 1 om «vern av det gudstjenestelige liv», paragraf 2 med elleve definisjoner av helligdag og paragraf 3 og 4 om forbudte søndagsaktiviteter, så finner du bestemmelsene om søndagsstengte butikker. Med tolv intrikate unntak.

Dette er loven som gjør at du ikke kan søndagshandle dagligvarer i en butikk større enn 100 kvadratmeter, men er henvist til Brustad-bu. Dette er loven som gjør at du kan handle hagemøbler på Plantasjen men ikke på Maxbo eller Skeidar. Som gjør at du kan kjøpe plast-troll på suvenirbutikk, men ikke t-skjorte på Bik Bok. Som gjør at Vaksdal har fått status som turiststed og kan holde søndagsåpent, mens Ålesund, som har besøk av en halv million turister i året, har fått avslag og må holde stengt når cruiseskipene kommer. Dette er loven som trolig brytes hver søndag i Oslo, til glede for byens befolkning og til skuldertrekk fra lovens lange arm, som innrømmer at de har viktigere ting å gjøre enn å fyke rundt med målebånd. Loven er et resultat av en politisk dragkamp på 90-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer