KOMMENTARER

Tigerstadens glefs

Oslo er en splittet by. Delt etter klasse, etnisitet og geografi. Forskjellene er økende, og truer den tillit i befolkningen en storby er avhengig av.

SYMBOLET PÅ OSLO:  Tigeren utenfor Oslo S ønsker velkommen til byen - en splittet by.
SYMBOLET PÅ OSLO: Tigeren utenfor Oslo S ønsker velkommen til byen - en splittet by. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Oslo har et dårlig rykte. I hvert fall blant folk som bor langt fra hovedstaden. Flittige vestlendinger som smelter metall, produserer kraft og oppdretter laks, ser på Oslo som en oppblåst snylter. Et sted der byråkratene dominerer og folk for øvrig lever av å klippe håret på hverandre. Nordpå synes mange Oslo er et avsidesliggende sted, en plass som har glemt helheten i landet Norge. Og slik kan man fortsette til langt inne i litteratur og annen kunst, som gjerne framhever naturen som motvekt til Tigerstadens perverterte sivilisasjon.

Det pussige er likevel at Oslofolk stort sett tar kritikken med godt humør. De har hørt den så mange ganger før, og ellers er de ofte glade i byen sin. Ikke så fanatisk som bergenserne eller så hett som trønderne i Trondheim, men heller med en slags langmodig overbærenhet og visshet om de gode sidene ved byen. Det store mangfoldet i kultur og etniske uttrykk, den solide posisjonen som landets utdanningssentrum, makten som ligger i å være hovedstad, marka osv.

Denne velviljen dekker over at Oslo er en by med store splittelser og enorme sosiale forskjeller. Helt siden utjevningen stanset opp på 70-tallet har forskjellene økt, og det gjenspeiles i alle sosiale parametere: Inntekt, formue, levealder, utdanning, helse, boforhold, etnisk bakgrunn, fattigdom og barns oppvekstvilkår. I pamfletten «Den delte byen», skrevet av forfatteren Heidi Marie Kriznik, og utgitt av den venstreorienterte tenketanken Manifest, belegges disse forskjellene med både analytisk innsikt og statistisk materiale. Her finnes det egentlige Oslo som altfor sjelden gjenspeiles i ordfører Fabian Stangs smilende varme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer