DEBATT

Klimaets bestevenn - Merkel eller Solberg?

At klimasinker som USA, Canada og Japan nå tar til orde for en verden helt uten bruk av kull, olje og gass, regnes som en stor seier.

Erna Solberg på besøk hos Angela Merkel i Berlin. Foto: Jascques Hvistendahl
Erna Solberg på besøk hos Angela Merkel i Berlin. Foto: Jascques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De sju vestlige stormaktene i G7-gruppa, med Tysklands Angela Merkel i spissen, hylles som klimahelter etter at de denne uka vedtok et mål om å «avkarbonisere» verdensøkonomien. G7-landenes løfter er milevis unna det som trengs for å stoppe farlige klimaendringer. Men kan det likevel hende at Merkel & co faktisk overgår Erna Solbergs klimaambisjoner?

De sju landene som møttes til toppmøte i Tyskland denne uka representerer på sett og vis opphavet til klimaproblemet: Det var den massive industrialiseringen i land som Storbritannia og Tyskland, og seinere USA og Japan, som markerte startskuddet for en global økonomi basert på kull, olje og enorme klimagassutslipp. Derfor kom det som en overraskelse på mange at G7-landene på mandag vedtok et mål om å «avkarbonisere» verdensøkonomien i løpet av dette århundret.

At klimasinker som USA, Canada og Japan nå tar til orde for en verden helt uten bruk av kull, olje og gass, regnes som en stor seier for Tysklands klima-engasjerte forbundskansler Angela Merkel. Og hvis erklæringen fra G7-toppmøtet kan tas på ordet, er det et svært viktig signal de gamle industristormaktene nå sender: Det betyr at olje- og kullselskaper allerede nå kan begynne å innstille seg på at deres investeringer har en «best før»-dato. Ikke engang deres gamle bestevenner i G7 ser noen framtid i fossil energi lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer