KOMMENTARER

Et helt år uten nye bøker skrevet av menn?

Britisk forfatter med radikalt forslag.

DRASTISK TILTAK: Den pakistansk-britiske forfatteren Kamila Shamsie foreslår et drastisk tiltak for å gjøre kvinnelige forfattere mer synlige. Her sammen med andre forfattere som i likhet med henne er nominert til årets Bailey Women's Prize for Fiction, en britisk litteraturpris forbeholdt kvinner. F.v. Ali Smith, Laline Paul, Rachel Cusk, Kamila Shamsie og Sarah Waters. Foto: NTB SCANPIX / Vianney Le Caer/Invision/AP
DRASTISK TILTAK: Den pakistansk-britiske forfatteren Kamila Shamsie foreslår et drastisk tiltak for å gjøre kvinnelige forfattere mer synlige. Her sammen med andre forfattere som i likhet med henne er nominert til årets Bailey Women's Prize for Fiction, en britisk litteraturpris forbeholdt kvinner. F.v. Ali Smith, Laline Paul, Rachel Cusk, Kamila Shamsie og Sarah Waters. Foto: NTB SCANPIX / Vianney Le Caer/Invision/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Her er det visst fint å være mann, sa min kollega idet vi ankom et arrangement på litteraturfestivalen på Lillehammer forrige måned.

Han sa det etter å ha kikket seg rundt i lokalet, som i likhet med de fleste andre lokalene på festivalen var fylt til randen av kvinner i ulike aldre.

Men samtidig oppsummerte han en problemstilling som har vært diskutert i mange år. Er det spesielt fint å være mann i litterære kretser?

Svenskene har lenge debbattert dominerende «kulturmenn», og hvorvidt de undertrykker og overskygger «kulturkvinnene» i den offentlige samtalen. Diskusjonen smøg seg inn i spaltene i norske aviser i vår, da en av de argeste debattantene, litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström, hisset på seg Karl Ove Knausgård.

Men kjønn er et hett tema i bokbransjen, og det er flere enn de svenske litteraturfeministene som mener at kvinner fortjener langt mer oppmerksomhet enn de får.

I en kronikk i forrige uke tok den pakistansk-britiske forfatteren Kamila Shamsie til orde for et drastisk tiltak. Hun vil gjøre 2018 — for øvrig hundreårsjubileet for kvinnelig stemmerett i Storbritannia — til et rent kvinneår i britisk litteratur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer