DEBATT

Sex, agurktid og generasjon perfekt

Utforskning og testing av grenser er viktig i ungdomstiden. For å bli kjent med egen seksualitet trenger man seksuelle erfaringer.

SENSASJONSPREGET SYDENTUR:  Dessverre er de fleste oppslagene om ungdommer på sydentur sensasjonspreget, skriver Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier hos Sex og samfunn — senter for ung seksualitet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SENSASJONSPREGET SYDENTUR: Dessverre er de fleste oppslagene om ungdommer på sydentur sensasjonspreget, skriver Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier hos Sex og samfunn — senter for ung seksualitet. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hver sommer kontaktes Sex og samfunn - senter for ung seksualitet av ulike mediehus. De ønsker å høre om unges grenseløse seksualitet. Historier om unge som reiser på sexturer til Syden. I Syden pådrar unge seg visstnok seksuelt overførbare infeksjoner, drikker seg sanseløst beruset og blir ufrivillig gravide. Dessverre er de fleste oppslagene sensasjonspreget hvor målet er å skape et dårlig bilde av unges seksualvaner.

Sex og samfunn kjenner seg lite igjen i sensasjonsnyhetene. Av de 25 000 pasientkonsultasjonene vi har i året opplever vi ikke unges seksualitet som grenseløs. De fleste vi møter er opptatt av å ta vare på kroppen sin og vet å sette grenser.

I Oslo har den seksuelle debutalderen gått opp de siste årene. Dagens unge er opptatt av å være ordentlige. En del av våre pasienter forteller om streben etter det perfekte liv. Da passer det ikke å ha sex for tidlig eller å ha mange seksualpartnere. Mange unge er bekymret for å bli stemplet som løsaktige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer