Husslavene på Oslo Vest

Staten kan ikke gå god for en ordning som legger til rette for utnyttelse.

LO-LEDER: Gerd Kristiansen
LO-LEDER: Gerd KristiansenVis mer
Meninger

Au pair-ordningen bør avskaffes i Norge. Det mener LO-leder Gerd Kristiansen. Dagbladet støtter henne fullt ut. «Au pair» betyr «på like fot». Poenget med ordningen er kulturutveksling. Ifølge reglene skal au pairen få kost, losji, norskkurs og 5200 kroner i lønn i bytte mot maks 30 timer husarbeid og / eller barnepass per uke.

Men opplysninger som er kommet fram i Dagens Næringsliv og VG, viser at en del vertsfamilier utnytter au pairene grovt. Mange jobber mye mer enn de skal og blir forventet å utføre alle slags oppgaver. Lønn og feriepenger blir tilbakeholdt. Trusler om oppsigelse og hjemsendelse er ikke unormalt. Grensa mellom tvangsarbeid og sosial dumping kan være hårfin, ifølge ekspertene. Dette er mulig fordi au pairer ikke regnes som arbeidstakere og derfor er unntatt arbeidsmiljøloven.

I 2013 innførte regjeringen en karanteneordning for vertsfamilier som misbruker au pair-ordningen. Så langt er fem familier ilagt karantene. Norsk Folkehjelps Au pair Center forteller om et stigende antall henvendelser fra fortvilte au pairer.
Det som gjør ordningen så tvilsom, er det skjeve styrkeforholdet mellom partene. 86 prosent av au pairene kommer i dag fra fattige land som Filippinene. Mange har familie hjemme og har satt seg i gjeld for å komme til Norge. På arbeidsgiversida er det overrepresentasjon av familier på Oslo Vest. Dette er altså en situasjon der folk som har råd til å ansette hushjelp, barnevakt, hundepasser eller gartner, i stedet utnytter fattige mennesker for å spare penger.

En arbeidsbeskrivelse VG har fått tak i, blottlegger kynismen. Arbeidsgiver skriver: «Offisielt har du ikke lov til å jobbe mer enn 30 timer i uka, så hold tett».
Det er en ærlig sak å ansette hjelp i huset. Men da får man sørge for lønn og rettigheter på linje med normale arbeidsforhold. Staten kan ikke gå god for en ordning som legger til rette for utnyttelse og kamuflere det som kulturutveksling. Au pair-ordningen er mislykket og må strammes kraftig inn eller avvikles.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.