KOMMENTARER

Horisonten og kottet

For barn og unge kan nettet være en oppdagelsesferd og en fengselscelle. Derfor må ikke skottene mellom nett og virkelighet lukkes.

DAGBLADET I GÅR: Avisa setter i en serie søkelys på norske barns og tenåringers liv på nettet - noe som både åpner for nye og verdifulle fellesskap og ødeleggende mobbing.
DAGBLADET I GÅR: Avisa setter i en serie søkelys på norske barns og tenåringers liv på nettet - noe som både åpner for nye og verdifulle fellesskap og ødeleggende mobbing. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det pleide å være mindre forhold rundt norske barn. I oppveksten måtte de navigere seg gjennom barneflokken i gata og klassen på skolen, og var prisgitt nærmiljøet og årskullet. Det kunne være krevende nok.

Dagens poder har i tillegg den svære sirkusmanesjen på nettet å forholde seg til. I en artikkelserie denne uka setter Dagbladet søkelyset på norske barns liv på nettet, i en parallell virkelighet som foreldrene bare unntaksvis har adgang til. I historiene kommer både moroa og ubehaget ved nettlivet fram. Historiene om grov mobbing får fram det problematiske ved at denne delen av barnas liv, er så skjermet fra dem som er nær dem.

At barn forholder seg til flere barn enn de som bor nærmest, at de kan være både anonyme og navngitte og kommunisere med andre de kjenner og ikke kjenner, kan være en stor berikelse. Små barnemiljøer kan være nådeløse, med et strengt normsett og en hard indre justis. Det kan koste dyrt å skille seg ut. Å ha et sted å være der en kan være spontan og sosialt eksperimenterende uten å være redd for å tape ansikt i klassen, at det finnes fora der en nerdeinteresse er interessant snarere enn sær, kan være sunt for barn som ellers kunne kjent desto mer på annerledesheten.

Samtidig som nettet kan utvide verden og opplevelsen av hvem et barn eller en tenåring kan være, kan det snevre det samme voldsomt inn. I serien problematiserer Dagbladet også de negative sidene ved livet på nettet - endeløs mobbing, nedsettende kommentarer om personlighet og utseende. Nettets natur gjør at mobbingen ikke er noe de kommer unna, den kan tikke inn når som helst på døgnet, og anonymiteten kan gjøre mobberne til en hær av ansiktsløse, som det ikke er mulig å kjenne motivene til.

I en famlende alder der det for noen hver faller lett å tro at de blir mobbet fordi det er noe i veien med dem, ikke på grunn av mobbernes fordommer eller uferdige empati eller behov for å heve seg over noen, kan slikt gjøre varig skade.

Den som begynner å tro at mobberne har rett, som får et slik forkvaklet bilde av seg selv, må få påstandene motsatt og korrigert. Skottene bør ikke stenges mellom livet på nettet og livet utenfor. Voksne kan ikke trenge seg inn på de hemmelige rommene på nettet, men de kan si klart og utvetydig fra om at hvis noe blir ubehagelig, hvis barna blir plaget eller hvis de får ubekvemme og illevarslende forslag, må de fortelle om det. At ansiktsløse nettroll eller giftige skolebekjente avslører seg selv mer enn dem de går etter, og at ingen vet bedre enn de selv hvem de er.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer