DEBATT

Kjære Suu

Gjennom to tiår var du et ikon i husarrest. Nå er du politiker uten beslutningsmakt. I dag fyller du 70 år. Har du lykkes eller feilet?

VIKTIG: Aung San Suu Kyis rolle er viktigere enn noen gang, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra et arrangement i Bergen.
VIKTIG: Aung San Suu Kyis rolle er viktigere enn noen gang, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra et arrangement i Bergen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag fyller Aung San Suu Kyi 70 år. Fredsprisvinneren er et ikon for menneskerettigheter og demokratikamp. 19. juni 1995 skrev Burmakomiteens Hallvard Kåre Kuløy hilsenen «Kjære Suu» til et ikon i husarrest. 20 år etter skriver Audun Aagre en hilsen i en helt annen tid.

Kjære Aung San Suu Kyi. De siste ukene har jeg funnet to dokumenter som har fått meg til å tenke på deg. Kronikken «Kjære Suu» sto på trykk da du fylte 50 år, skrevet av vår grunnlegger, Hallvard Kåre Kuløy, med en hyllest av din uselviske kamp for demokratiet. Jeg fant samtidig et brev din mann, Michael Aris, skrev til Burmakomiteen i 1991, i glede over at du var nominert til Nobels fredspris, og i sorg over at regimet sto mellom dere. Det hadde da bare gått et par år siden du valgte å trosse juntaen på vegne av ditt folk, på samme måte som din far hadde trosset det britiske regimet. Din far ble myrdet. Du ble satt i husarrest. Å lese brevet er en påminnelse om et personlig offer. Du ble frarøvet friheten i 15 år. De drepte dine kollegaer, og forsøkte å slå deg i hjel. Din mann døde uten et siste farvel, da regimet nektet ham innreise i håp om at du ville reise. Dine to barn vokste opp uten en mor. Likevel valgte du demokratiet, og du har båret håpet om frihet på dine skuldrer i mer enn 25 år. Jeg vet du er sterk motstander av slikt personlig føleri, så jeg beklager på forhånd, men brevet er både en påminnelse om hvor fort verden glemmer og at vi lever i en annen tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer