DEBATT

Velferdsprofitørenes strategi

Det er bare trist å se Dagbladet som talerør for velferdsprofitørene.

SÅRBARE: Man ikke kan flytte ungen sin fra barnehage til barnehage for å finne det beste tilbudet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Geir Bølstad/ Dagbladet
SÅRBARE: Man ikke kan flytte ungen sin fra barnehage til barnehage for å finne det beste tilbudet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Geir Bølstad/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barnehagekjeden Espira har svart på mitt innlegg om velferdsprofitører. Boka Velferdsprofitørene er ikke, slik Espira påstår, en kritikk av alle private velferdstilbydere. Boka handler tvert imot om hvordan velferdsprofitørene skiller seg fra de private, ideelle velferdstilbydere. Et poeng i boka er den strategiske språkbruken som velferdsprofitørene benytter. Et eksempel er nettopp begrepet «private» som utvisker skillene mellom ideelle og kommersielle aktører, åpner for at velferdsprofitørene kan benytte seg av befolkningens positive syn på private velferdsidealister og skjuler den dramatiske kommersialiseringen innen de private velferdstilbydere.

Et annet poeng er hvordan velferdsprofitørene alltid påstår at kritikerne farer med feilinformasjon. Espira påstår at de har «forsøkt etter beste evne å korrigere feilinformasjon». Hvilken feilinformasjon? Da Espira etter bokutgivelsen sendte meg en privat e-post, var deres eneste kommentar et ønske om å få med en setning om at Espira gjerne møter sine kritikere for å snakke om kritikken.

Espiras eier, den svenske skolekjeden Academedia, sendte også e-post med en påstand om at Finansavisens anslag av kjøpsprisen på Espira var feil. Videre skriver Academedia, som er eid av Wallenbergfamiliens skatteparadisregistrerte oppkjøpsfond EQT, at de på grunn av kjøpsavtalens utforming ikke kan gå ut med den eksakte kjøpssummen. Academedia stadfester altså min påstand om at kjøps- og salgssummer er hemmelige, noe som bidrar til at offentligheten vet lite om hvor mye skattepenger velferdsprofitørene tar ut i privat profitt.

Espira skriver også at «de fleste politikere og kommuner virker å være enige om at norsk barnehagepolitikk er vellykket». Vel, det er jo fordi Private barnehagers landsforbund og de kommersielle kjedene med Espira i spissen i årevis har manipulert offentligheten for å skjule realiteten rundt kommersialisering, velferdsprofitører og privat profitt. De som vil vite mer kan lese boka Velferdsprofitørene - om penger, makt og propaganda i de norske velferdstjenestene.

Dagbladets kommentator Aksel Braanen Sterri har også omtalt min bok under tittelen «Ja til private i velferden». På lik linje med Høyre/Frp-regjeringen og velferdsprofitørene selv ser han verken forskjell velferdstjenester og andre tjenester eller på de ulike private aktørene.

Heldigvis forstår nok fortsatt flertallet i befolkningen at man ikke kan flytte ungen sin fra barnehage til barnehage for å finne det beste tilbudet i markedet, at problemene ved skolekonkurs er større enn cafekonkurs, at når man driver på skattepenger bør det stilles andre krav enn vanlig privat næringsvirksomhet og at inntreden av velferdsprofitører med rene finansielle interesser endrer logikken i en velferdstjeneste fra brukerfokus til profittfokus. Det er bare trist å se Dagbladet som talerør for velferdsprofitørene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer