Er essayet en fattig eller en fornem fetter av romanen?

De fleste forfattere prøver seg i sjangeren.

SPØKEFUGL: Dag Solstad veksler mellom det humoristiske og det dypt alvorlige, ja indignerte, i sine essays. Den som leser, vil finne mange interessante detaljer like til side for temaene i hans nye essaysamling, eller i fotnotene. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SPØKEFUGL: Dag Solstad veksler mellom det humoristiske og det dypt alvorlige, ja indignerte, i sine essays. Den som leser, vil finne mange interessante detaljer like til side for temaene i hans nye essaysamling, eller i fotnotene. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nesten alle norske forfattere skriver før eller siden et essay. Og så et til. De vokser på trær, og når de blir modne, så faller de ned. De blir samlet i en kurv og forvandlet til det som ofte kalles «lesefrukter» i bokform.

Det betyr både frukten av lesning og frukter som gave til leseren. Ifølge norsk riksmålsordbok kommer ordet fra det tyske lesefrüchte, «tanker som skyldes lesning». Som illustrasjon brukes et sitat fra Morgenbladet 1934: «Han står ikke på foredragsstolen og forkynner lesefrukter, men fruktene av egen tenkning.»

Dag Solstad skriver i sin nye bok, «Artikler 2005—2014» at han ikke lenger «jakter» på nye romaner. «Skulle jeg finne på å skrive en ny roman må romanen komme til meg, og ikke jeg til den.» Derimot er han «oppildnet» av å skrive artikler, «eller essays, som man kanskje burde ha kalt det».

Han trykker omtrent alt han skriver av det slaget, enten det nå er artikler eller essays eller små hilsener i festskrift. Det korteste, «Gratulerer, Roy Jacobsen», er på åtte linjer. Det lengste, «Et essay om fotball-VM 2014», på nesten hundre sider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer