ARSLAN MAROOF HUSSAIN, bedre kjent som Ubaydullah Hussain, ble nylig frikjent for indirekte oppfordringer til terrorisme. Foto: Sveinung U. Ystad
ARSLAN MAROOF HUSSAIN, bedre kjent som Ubaydullah Hussain, ble nylig frikjent for indirekte oppfordringer til terrorisme. Foto: Sveinung U. YstadVis mer

Feiginger og hyklere

Radikale islamister nyter friheten i Norge, mens de rekrutterer unge menn og kvinner til kamp for Islamsk Stat på dødsmarkene i Irak og Syria.

Meninger

Arslan Maroof Hussain, bedre kjent som Ubaydullah Hussain, ble nylig frikjent for indirekte oppfordringer til terrorisme. Det er godt at Hussain har fått sin sak prøvet av domstolene.

Samtidig er det stadig klarere at Ubaydullah Hussain har en rolle i rekrutteringen av unge muslimer fra Norge til krigssonen i Syria og Irak. Nylig stoppet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i samarbeid med svensk politi en 18-åring som var på vei til Syria. Selv hevder han at han skulle utføre hjelpearbeid. Han ble kjørt til flyplassen av Hussain, som er talsmann for den radikale islamistgruppen Profetens Ummah.

En annen person som er siktet for terrorfinansiering og som knyttes til unge muslimer som kjemper hellig krig, jihad, i Syria og Irak er Farid Bendriss. Han sto nylig fram i den lange dokumentaren «Edderkoppen», sendt på TV 2. Han anklages for å stå bak rekrutteringen av unge muslimer til krigssonen. Bendriss og en kamerat ble riktignok stoppet på flyplassen I Tyrkia I 2012 og sendt tilbake til Norge, men siden har han blitt i landet. Her har han også levd på offentlige midler, etter at han sluttet å jobbe for noen år siden.

Det ser ut til at flere av de radikale islamistlederne ikke har noen kvaler med å hjelpe og oppfordre andre til å dra, mens de selv nyter godt av friheten og godene det norske velferdssamfunnet har å by på.

Ubaydullah Hussain har flere ganger lovprist unge som reiser til Syria for å kjempe hellig krig. Men selv foretrekker han å bo i Norge.

«Alle muslimer bør leve under islamsk lovgivning», sa Ubaydullah Hussain i et intervju med VGTV i august i fjor.

Intervjueren stilte noen spørsmål om hvorfor han ikke selv hadde dratt til Syria. Islamisttalsmannen vred seg unna med å svare at det var «vanskelig» for ham å dra.

Helt umulig kan det ikke ha vært. I 2012 var han for eksempel på pilegrimsreise i Mekka i Saudi-Arabia. Borgerkrigen i Syria var allerede i gang og flere andre medlemmer av Profetens Ummah var da på vei til landet. Men Hussain dro i stedet på besøk til kjente i London, før han dro hjem til Oslo.

Trygt hjemme satte han i gang med å rekruttere ungdom til Syria-reiser.

De siste to årene har minst 80 unge norske muslimer reist til Syria. Personer har reist fra hele landet, men rekrutteringen er konsentrert om østlandsområdet. Flere av disse har hatt tilknytning til Profetens Ummah. Et profilert medlem av gruppen er Bastian Vasquez, som reiste til Syria høsten 2012. To andre som har hatt tilknytning til gruppen er to unge norsk-algeriere som i 2012 reiste til Syria. Arslan Maroof Hussain har i en e-post til meg skrevet at han selv kjørte en av dem til flyplassen da han skulle reise og har også hevdet at den andre unge mannen var tilknyttet Profetens Ummah. Selv ble han igjen i Norge.

I forbindelse med norske mediers omtale av en 22-åring som har blitt siktet i forbindelse med straffbare gjerninger han skal ha gjort seg skyldig i under et opphold i Syria, har det kommet fram at han skal ha blitt radikalisert av Profetens Ummah. Vedkommende skal også en periode ha brukt en Facebookprofil som også hadde administratorrettigheter til gruppen «Profetens Ummah» på Facebook. Og nå knyttes altså Hussain til rekrutteringen av enda en ung mann, en 18-åring, som ble stanset i Sverige på vei til krigsområdet.

Selv om han mener at det er en plikt for alle muslimer å reise for å bo i en islamsk stat, har han (Hussain) altså selv foretrukket å bli boende i trygge Norge. Her har han levd godt på statens regning. Fra Nav fikk han i 2012 19.000 kroner i måneden i arbeidsledighetstrygd. Lediggangen brukte han blant annet på å komme med trusler mot norske jøder og to navngitte journalister.

Det er bra at norsk politi har tatt ut siktelser mot personer som har reist eller kjempet for radikale islamistgrupper, disse må selvsagt få sin sak prøvet for retten om det kommer til at han blir tiltalt, men pågripelsene sender likevel et viktig signal til det radikale islamistmiljøet.

Det er vanskelig å forstå at det skal være noen menneskerett å reise til Midtøsten for å slutte seg til en terrorgruppe. Enda vanskeligere er det å forstå at det tilsynelatende er helt risikofritt å rekruttere andre til å reise, mens man selv lever et trygt og behagelig liv i Norge.

Lars Akerhaug var innkalt som sakkyndig av aktor i straffesaken mot Hussain. Hussain ble frikjent i tingretten og Borgarting lagmannsrett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.