DEBATT

Kjønnet mitt er ute på høring

I går gråt jeg av glede.

På lørdag går paraden under Oslo Pride. Det er forhåpentligvis det siste året vi trenger å gå med paroler som oppfordrer staten til å fjerne kravet om kastrering for å få juridisk anerkjennelse for sin kjønnsidentitet, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix
På lørdag går paraden under Oslo Pride. Det er forhåpentligvis det siste året vi trenger å gå med paroler som oppfordrer staten til å fjerne kravet om kastrering for å få juridisk anerkjennelse for sin kjønnsidentitet, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I går sendte regjeringen et lovforslag om endring av juridisk kjønn ut på høring.

Interesseorganisasjoner, enkeltpersoner og menneskerettighetsorganisasjoner har jobbet hardt i mange år for å få til en endring av dagens praksis rundt endring av juridisk kjønn. I dag er det slik at mennesker som ønsker å endre juridisk kjønn må få en psykiatrisk diagnose og fjerne sine eggstokker eller testikler. Dette strider med menneskerettighetene og den norske diskrimineringsloven.

Det nye lovforslaget foreslår at de juridiske aspektene skilles fra de medisinske. Det er altså folks personlige opplevelse av eget kjønn som skal legges til grunn for å kunne endre juridisk kjønn. Dette er en stor seier for oss som har hatt behov for å endre juridisk kjønn.

I snart 8 år har jeg levd som mann, det eneste som ikke stemmer er at det står «kvinne» i alle mine papirer. Overalt hvor jeg går står jeg i fare for å bli diskriminert, trakassert og nektet tilgang til samfunnets goder. Det er mange mennesker i Norge som lever med feil juridisk kjønn. For oss medfører dette lovforslaget en etterlengtet anerkjennelse av vår identitet og vår verdighet som mennesker. Med denne nye loven vil vi slippe situasjoner der det stilles spørsmålstegn ved våre identitetspapirer. Det å ha feil juridisk kjønn medfører betraktelig psykisk stress og redusert bevegelsesfrihet. Vi vil nå kunne reise, hente pakker på posten, låne bøker på biblioteket, begynne på ny skole og søke jobb uten at det blir satt spørsmålstegn ved vår identitet og uten av vi må utlevere intim informasjon om våre kropper og vår identitet.

Forslaget sikrer mennesker over 16 år mulighet til å selv velge hvilket juridisk kjønn de har, det foreslås også at navneloven endres slik at aldersgrensen for å endre navn på eget initiativ blir 16 år. I tillegg kan barn over sju år endre juridisk kjønn i samråd med sine foreldre. Dette er en enorm styrking av barn og unges rett til identitet og medbestemmelse i eget liv. For mange vil det være tilstrekkelig å endre navn og juridisk kjønn. Det å nå få adgang til dette uten medisinske diagnoser og inngrep er ikke bare en seier for individet, men også noe som sparer samfunnet for penger og ressurser.

Mange mennesker har kjempet og stått på barrikadene, enda flere har lidd i stillhet. Noen har måttet leve et helt liv med feil juridisk kjønn, andre har fått endret sitt, men samtidig frasagt seg råderett over egen kropp og muligheten til reproduksjon. Nå slipper vi å ta det umulige valget mellom kroppslig autonomi og juridisk anerkjennelse.

I går gråt jeg av glede, jeg kan nå fortelle de fortvilte unge menneskene som kontakter meg daglig, at de ikke må kastreres for å bli anerkjent som den de er. De bestemmer selv, de får være eksperter i eget liv. En selvsagt rett vi altfor lenge har stått uten.

På lørdag går paraden under Oslo Pride. Det er forhåpentligvis det siste året vi trenger å gå med paroler som oppfordrer staten til å fjerne kravet om kastrering for å få juridisk anerkjennelse for sin kjønnsidentitet. Til neste år håper jeg at staten har anerkjent meg som mann og at folk får gå som det kjønnet de faktisk er. Det er fortsatt en vei å gå når det kommer til respekt og forståelse i samfunnet og når det kommer til medisinsk behandling for dem som trenger det. Med dette forslaget har vi tatt et stort steg.

Hilsen en mann

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer