DEBATT

Kjønnet mitt er ute på høring

I går gråt jeg av glede.

På lørdag går paraden under Oslo Pride. Det er forhåpentligvis det siste året vi trenger å gå med paroler som oppfordrer staten til å fjerne kravet om kastrering for å få juridisk anerkjennelse for sin kjønnsidentitet, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix
På lørdag går paraden under Oslo Pride. Det er forhåpentligvis det siste året vi trenger å gå med paroler som oppfordrer staten til å fjerne kravet om kastrering for å få juridisk anerkjennelse for sin kjønnsidentitet, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I går sendte regjeringen et lovforslag om endring av juridisk kjønn ut på høring.

Interesseorganisasjoner, enkeltpersoner og menneskerettighetsorganisasjoner har jobbet hardt i mange år for å få til en endring av dagens praksis rundt endring av juridisk kjønn. I dag er det slik at mennesker som ønsker å endre juridisk kjønn må få en psykiatrisk diagnose og fjerne sine eggstokker eller testikler. Dette strider med menneskerettighetene og den norske diskrimineringsloven.

Det nye lovforslaget foreslår at de juridiske aspektene skilles fra de medisinske. Det er altså folks personlige opplevelse av eget kjønn som skal legges til grunn for å kunne endre juridisk kjønn. Dette er en stor seier for oss som har hatt behov for å endre juridisk kjønn.

I snart 8 år har jeg levd som mann, det eneste som ikke stemmer er at det står «kvinne» i alle mine papirer. Overalt hvor jeg går står jeg i fare for å bli diskriminert, trakassert og nektet tilgang til samfunnets goder. Det er mange mennesker i Norge som lever med feil juridisk kjønn. For oss medfører dette lovforslaget en etterlengtet anerkjennelse av vår identitet og vår verdighet som mennesker. Med denne nye loven vil vi slippe situasjoner der det stilles spørsmålstegn ved våre identitetspapirer. Det å ha feil juridisk kjønn medfører betraktelig psykisk stress og redusert bevegelsesfrihet. Vi vil nå kunne reise, hente pakker på posten, låne bøker på biblioteket, begynne på ny skole og søke jobb uten at det blir satt spørsmålstegn ved vår identitet og uten av vi må utlevere intim informasjon om våre kropper og vår identitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer