DEBATT

Det er bare én resept som kan redde pasienten jorden

På den står det: En global velferdsstat.

VI MÅ HJELPE: - Vi må hjelpe de fattige landene inn i en utvikling hvor innbyggerne får levekår gode nok til å finne mening og framtidshåp i eget land, skriver Per Fugelli. Foto: NTB scanpix
VI MÅ HJELPE: - Vi må hjelpe de fattige landene inn i en utvikling hvor innbyggerne får levekår gode nok til å finne mening og framtidshåp i eget land, skriver Per Fugelli. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er et snilt folk. Derfor er vi i nød nå. Her er fred og trygghet hjemme, men verden piner oss. Vi vil hverandre vel og har fått det til i Norge. Gjennom hundre år har vi bygget en velferdsstat etter arkitekttegningen: Vi bryr oss om hverandre. Hver enkelt har fått mulighet til å være en byggestein i det gode samfunn, vi er med på å skape og dele. Det gir husfred i landet og sjelefred i menneskene.

Platon sier vi har levd før, i idealverdenen, der alt er rett, menneskene er gode og flokken er rettferdig. Når vi kommer til jorden, bærer vi med oss et gjenskinn fra idealverdenen. Vi lengter dit. Vi vil gjerne bidra til at livet og samfunnet skal stemme med dette minnet.

Kant sier mennesket et født med et godhetsgen, et moralsk imperativ, som påbyr oss nestekjærlighet. Hvis vi ikke får leve i pakt med dette genet, blir vi ulykkelige.

I Norge, under velferdsstats-byggingen, har vi fått leve i pakt med Platon og Kant,

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer