KOMMENTARER

Ingen etterpåklokskap

To terrorangrep og 2400 tunisiske IS-rekruttere senere, lefler den tunisiske staten med å gjeninnføre dødsstraff.

SORG: Kampen mot terrorismen er et nasjonalt ansvar, sa den tunisiske statsministeren, men tragedien er en internasjonal sorg.                     Foto: Zohra Bensemra / Reuters / NTB Scanpix
SORG: Kampen mot terrorismen er et nasjonalt ansvar, sa den tunisiske statsministeren, men tragedien er en internasjonal sorg. Foto: Zohra Bensemra / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Kampen mot terrorismen er et nasjonalt ansvar», erklærte Tunisias statsminister, Habib Essid, morgenen etter at en ung tunisier tok 39 menneskeliv i Sousse. Men da det ble klart at nedleggelse av moskeer var et av strakstiltakene etter angrepet, satte det internasjonale, muslimske samfunnet daddelen i halsen.

Å stenge Guds hus, under fastemåneden ramadan, lød mer som et angrep på islam og mindre som terrorbekjempelse.

Zine El Abidine Ben Ali, Tunisias tidligere diktator, opprettet et departement for religiøse spørsmål da han kom til makten i 1989.

Dette departementets oppgave var todelt: Å utnevne imamer og å godkjenne det religiøse innholdet i moskeen. Sammen med en lov fra 1988 som forbød aktiviteter i moskeen, i regi av andre utenom imamen, bidro dette departementet til forsterket, statlig kontroll av den tunisiske trosutøvelsen. Dette endret seg under den arabiske våren. Høsten 2011, knapt ett år etter diktatorens fall, hadde salafister tatt over 400 av landets cirka 5000 moskeer.

Tunisiske myndigheter har gradvis gjenvunnet kontrollen. Tidligere i vår var det anslagsvis 187 moskeer som var utenfor myndighetenes kontroll.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer