KOMMENTARER

Misunn ikke greske pensjonister!

Pensjonsvesenet i Hellas er et viktig stridsemne mellom långiverne og landets regjering. Det er ikke bærekraftig. Men pensjonene er ikke feite, det er en myte.

ELDREOPPRØR: Pensjonister marsjerer i gatene i Athen i år for å protestere mot kutt i pensjonene deres mot egenbetaling for helsetjenester. I motsetning til vidspredte myter er greske pensjoner ikke mye å juble for og grekerne arbeider lenge. Mange av dem må også forsørge de yngre i familien. Men det finnes noen uforståelige unntak, som nå er i ferd med å forsvinne. Foto: Nicolas Koutsokostas / Demotix / Corbis / Scanpix
ELDREOPPRØR: Pensjonister marsjerer i gatene i Athen i år for å protestere mot kutt i pensjonene deres mot egenbetaling for helsetjenester. I motsetning til vidspredte myter er greske pensjoner ikke mye å juble for og grekerne arbeider lenge. Mange av dem må også forsørge de yngre i familien. Men det finnes noen uforståelige unntak, som nå er i ferd med å forsvinne. Foto: Nicolas Koutsokostas / Demotix / Corbis / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonen, Euro-banken og Pengefondet, tidligere kalt «Troikaen», krever ytterligere kutt i de greske pensjonene. Men statsminister Alexis Tsipras og hans regjering sier de nå har kuttet til beinet. Der er det ikke mer å spare. Tsipras har nemlig gjort en del framskritt med pensjonene i sine fem måneder som regjeringssjef. Hans regjering fortsetter å slå sammen de mange pensjonskassene, som landet hadde 133 av i 2008. Planen er å komme ned i 13. En del ordninger for førtidspensjon fases gradvis ut. Noen høye pensjoner skal også kuttes ytterligere.

Dessuten finnes det noen juridiske merkverdigheter og særretter for enkelte grupper som kan få tidlig pensjon på grunn av «farlige» eller «harde» arbeidsforhold. Ikke alle disse har urimelig mye slit på jobb.

De store utfordringene ligger i å finansiere pensjonene, særlig når landet er i økonomisk krise. Pensjonsvesenet er ikke bærekraftig, det går med underskudd og det har tapt penger på greske gjeldspapirer.

Men det er en myte at Hellas har Europas yngste pensjonister. Greske menn går gjennomsnittlig ut av arbeidslivet når de er 61,9 år gamle, tyske menn når de er 62,1 år og norske menn når de er 64,8 år. Greske kvinner slutter gjennomsnittlig å arbeide når de er 60,3 år gamle, tyske kvinner når de er 61,6 år og norske kvinner når de er 64,3 år. Frankrike ligger på 59,7 år for menn og 60 år for kvinner. I Frankrike kan en arbeider med 41,5 års opptjeningstid gå av med pensjon ved 60 års alder, i Hellas trengs 37 års opptjeningstid for å gå av ved 59 års alder. Dette viser statistikken over gjennomsnittlig, virkelig avgangsalder fra Organisasjonen for Økonomisk Samarbeid og Utvikling (OECD, i engelsk forkortelse). Den dekker årene 2007 til 2012.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer