DEBATT

Ser du det ikke før du forstår det?

Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter.

Kritiseres:  Inga Marte Thorkildsen fremmer uriktige påstander om ADHD, mener kronikkforfatterene.  Foto: Jacques Hvistendahl
Kritiseres: Inga Marte Thorkildsen fremmer uriktige påstander om ADHD, mener kronikkforfatterene. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere barneminister Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» har fått mye oppmerksomhet, blant annet her i Dagbladet. Bokas undertittel er «et kampskriv for barns rettigheter». Thorkildsen påstår at vi ikke lytter til barna, i stedet flytter vi problemet og gir barna en diagnose som sykeliggjør dem.

Til Tønsberg blad (7.5.15) sier hun: «Vi må innse at barn blir utsatt for omsorgssvikt som vold og seksuelle overgrep og ikke sette diagnoser som ADHD på barna.»

Thorkildsen fremmer udokumenterte og uriktige påstander om ADHD som ikke kan stå uimotsagt. Det finnes ikke grunnlag for å påstå at ADHD ikke finnes. Utallige undersøkelser om ADHD - også i Norge, ved Folkehelseinstituttet - viser at 3 til 5 prosent av barnebefolkningen har ADHD.

Det er enighet om at ADHD i hovedsak er genetisk, som tvillingstudier viser. Derfor finnes ADHD hos flere i samme familie. ADHD skyldes ikke at barn er utsatt for vold og overgrep, men er en utviklingsforstyrrelse med opprinnelse i hjernen. Årsaken til vanskene med ADHD er «sendebudene» i hjernen som ikke når frem til rett sted. Det er det ingen som kan noe for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer