KOMMENTARER

På lørdag landet verdens første abort-drone i Polen

Bortimot halvparten av alle aborter som blir gjennomført i verden er usikre. Organisasjonen Women on Waves går nå nye veier for å skape debatt om temaet.

DØDELIG ELLER LIVREDDENDE? Organisasjonen Women on Waves sendte på lørdag ut en drone fra Frankfurt i Tyskland over til Slubice i Polen. Dronen var utstyrt med abortpiller og ble derfor, av konservative, polske politikere, straks døpt om til «dødens droner». Foto: NTB scanpix
DØDELIG ELLER LIVREDDENDE? Organisasjonen Women on Waves sendte på lørdag ut en drone fra Frankfurt i Tyskland over til Slubice i Polen. Dronen var utstyrt med abortpiller og ble derfor, av konservative, polske politikere, straks døpt om til «dødens droner». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Flygende over den tyske grensa til den lille byen Slubice kom en drone utstyrt med abortpiller på lørdag. Aksjonen var signert den nederlandske organisasjonen Women on Waves/Women on Web (WoW) og føyer seg inn i rekken av organisasjonens kreative tiltak mot restriktive abortlover. Tysk politi konfiskerte navigeringsutstyret raskt etter landing og har visstnok også tatt ut tiltale mot aktivistene, men både Polen og Tyskland er en del av Schengenavtalen, noe som gir tysk politi lite å gå på. Dermed har kvinnerettighetsorganisasjonen antakelig klart å dra nytte av internasjonalt regelverk igjen. Det er ikke første gangen de har gjort det.

I 2004 la den nederlandske abortbåten, som var organisasjonens opprinnelige prosjekt, ut på tur mot det som den gang var et av de mest konservative abortlandene i Europa. Ved å ankre opp i internasjonalt farvann, rett utenfor Portugals kystlinje, ville båten - som var innredet og godkjent som en lisensiert abortklinikk - unngå landets nasjonale lovgivning.

Men da WoW nærmet seg den portugisiske kystlinjen, ble de møtt av to nasjonale krigsskip som var satt til å overvåke dem. En militæroperasjon som kun iverksettes dersom rikets sikkerhet er under trussel. Om bord i båten fantes ingen våpen eller kriminelle, i båten satt organisasjonens daglige leder Rebecca Gomperts med et lite team av helsepersonell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer