KOMMENTARER

På lørdag landet verdens første abort-drone i Polen

Bortimot halvparten av alle aborter som blir gjennomført i verden er usikre. Organisasjonen Women on Waves går nå nye veier for å skape debatt om temaet.

DØDELIG ELLER LIVREDDENDE? Organisasjonen Women on Waves sendte på lørdag ut en drone fra Frankfurt i Tyskland over til Slubice i Polen. Dronen var utstyrt med abortpiller og ble derfor, av konservative, polske politikere, straks døpt om til «dødens droner». Foto: NTB scanpix
DØDELIG ELLER LIVREDDENDE? Organisasjonen Women on Waves sendte på lørdag ut en drone fra Frankfurt i Tyskland over til Slubice i Polen. Dronen var utstyrt med abortpiller og ble derfor, av konservative, polske politikere, straks døpt om til «dødens droner». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Flygende over den tyske grensa til den lille byen Slubice kom en drone utstyrt med abortpiller på lørdag. Aksjonen var signert den nederlandske organisasjonen Women on Waves/Women on Web (WoW) og føyer seg inn i rekken av organisasjonens kreative tiltak mot restriktive abortlover. Tysk politi konfiskerte navigeringsutstyret raskt etter landing og har visstnok også tatt ut tiltale mot aktivistene, men både Polen og Tyskland er en del av Schengenavtalen, noe som gir tysk politi lite å gå på. Dermed har kvinnerettighetsorganisasjonen antakelig klart å dra nytte av internasjonalt regelverk igjen. Det er ikke første gangen de har gjort det.

I 2004 la den nederlandske abortbåten, som var organisasjonens opprinnelige prosjekt, ut på tur mot det som den gang var et av de mest konservative abortlandene i Europa. Ved å ankre opp i internasjonalt farvann, rett utenfor Portugals kystlinje, ville båten - som var innredet og godkjent som en lisensiert abortklinikk - unngå landets nasjonale lovgivning.

Men da WoW nærmet seg den portugisiske kystlinjen, ble de møtt av to nasjonale krigsskip som var satt til å overvåke dem. En militæroperasjon som kun iverksettes dersom rikets sikkerhet er under trussel. Om bord i båten fantes ingen våpen eller kriminelle, i båten satt organisasjonens daglige leder Rebecca Gomperts med et lite team av helsepersonell.

Båten fikk aldri tatt i bruk sine fasiliteter seinsommeren 2004 og endte til slutt opp med å måtte snu, men innen den tid hadde de rukket å sette Portugal på hodet. Over 20 timers tv-dekning og 700 nyhetsartikler seinere fikk abortdebatten i Portugal en ny vår og i april 2007 endret Portugal sitt regelverk.

Det er de nasjonale debattene som oppstår i kjølvannet av WoWs aksjoner som er det viktigste ved prosjektet. De inngrepene de utfører er ingenting i forhold til den effekten de har hatt på den offentlige debatten om abort. Det har åpenbart også vært hovedmålet med aksjonen på lørdag.

Bortimot halvparten av alle aborter som blir gjennomført i verden er usikre. Komplikasjoner og, i verste fall, død er konsekvenser av en internasjonal politikk som millioner av kvinner i dag, i 2015, er tvunget til å leve under. Dagens lovgivning mot abort i Polen har gått i feil retning siden et delvis forbud ble innført i 93. Før vi fikk vår egen abortlov i 78, hendte det stadig vekk at norske kvinner reiste til det daværende kommunistiske landet for å få utført et inngrep som var lovlig ved forespørsel.

Polske, konservative politikere kaller dem nå for «dødens droner», men alle som lever her nede i virkeligheten vet at dronene som fløy over grensa fra Tyskland på lørdag er av den stikk motsatte typen, nemlig den livreddende.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer