DEBATT

Fem feil som koster liv

I år feirer vi at Sprøyterommet er 10 år. Mange flere liv kunne vært reddet med en bedre politikk.

Sprøyterommet i Oslo er 10 år i 2015. Ordningen kunne vært bedre, mener Arild Knudsen og Ina Roll Spinnangr. Bildet viser et sprøyterom i Frankfurt. Foto: Jon Terje Hansen
Sprøyterommet i Oslo er 10 år i 2015. Ordningen kunne vært bedre, mener Arild Knudsen og Ina Roll Spinnangr. Bildet viser et sprøyterom i Frankfurt. Foto: Jon Terje Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Egne rom der rusavhengige kan få ta dosen sin redder mange liv. Men en bedre politikk for sprøyterom kunne reddet mange flere. Vi gjør fem store feil:

1. Vi har bare ett eneste sprøyterom, til tross for at vi er i overdosetoppen med ca. 250 dødsfall hvert år.

2. Sprøyterommet tar bare mot rusavhengige som bruker heroin, ikke dem som er utsatt for å ta overdoser på andre stoffer.

3. De som tar heroin må bruke sprøyte. Det øker faren for overdose og sender feil signal til heroinbrukere som heller bør røyke heroinen.

4. Politiet står utenfor eller i nærheten av sprøyterommet for å ta dem som ruser seg. Rusavhengighet er en sykdom, samtidig gjør vi det kriminelt å ruse seg. Hva er viktigst: Skadereduksjon og behandling eller å straffe rusavhengige?

5. Sprøyterommet mangler heroin-motgift. En enkel nesespray med motgiften Naloxone som de ansatte kunne brukt, har de ikke tilgang på. I stedet må Sprøyterommet lukkes og ambulanse tilkalles over fem ganger i uka i snitt.

Det er unødvendig bruk av ressurser og gjør at rommet stenges i opptil to timer hver gang, noe som reduserer tilbudet for de rusavhengige og øker faren for overdosedødsfall. Det påfører også de ansatte unødvendig stress. De må se på at et menneske blir blå i ansiktet i påvente av ambulansen framfor å gi nesesprayen selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer