KOMMENTARER

Den lange veien hjem

Å råde unge jenter til å passe på seg selv, er ikke det samme som å gi dem skylden for voldtekt.

INGEN FORHOLDSREGLER?  I voldtektsdebatten argumenteres det på vegne av unge jenter som om enhver tilpasning av deres egen oppførsel er undertrykkende. Sist ble det debatt etter at Raymond Johansen, her sammen med AUFs Milla Sandberg Mathisen, foreslo å opprette trygge traseer gjennom Oslo på nattetid. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
INGEN FORHOLDSREGLER? I voldtektsdebatten argumenteres det på vegne av unge jenter som om enhver tilpasning av deres egen oppførsel er undertrykkende. Sist ble det debatt etter at Raymond Johansen, her sammen med AUFs Milla Sandberg Mathisen, foreslo å opprette trygge traseer gjennom Oslo på nattetid. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Voldtektsdebatter er ikke som andre debatter. Antakelig er voldtekt den eneste alvorlige forbrytelsen der den som foreslår sikkerhetstiltak, kan bli kritisert for å gjøre ofrene ansvarlige.

Den siste uka har dette skjedd med de såkalte «Raymond-rutene». Med utgangspunkt i at 74 prosent av spurte Oslo-borgere sier at de føler seg utrygge når de går hjem gjennom forskjellige strøk av byen, har Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen foreslått at enkelte store ferdselsårer gjennom Oslo sentrum skal få ekstra belysning og vakthold på nattetid. Forslaget får blant annet kritikk fra Unge Høyres Hedvig Heyerdahl, som mener det åpner for å legge skylden på jentene: I tillegg til å dømme henne for at hun var full eller lettkledd, vil hun kunne dømmes for ikke å velge en Raymond-rute, er argumentet. «Som jente vil jeg da føle det er min skyld hvis det skjer noe», sa Heyerdal i Dagsnytt Atten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer