DEBATT

Nedturen i oljebransjen er en kjærkommen mulighet

De fossile tvangstankene er modne for skraphaugen.

NY TID: Dårlige tider i oljebransjen er en unik mulighet til å skape et lykkeligere samfunn, mener Framtiden i våre hender. Foto: Eirik Helland Urke
NY TID: Dårlige tider i oljebransjen er en unik mulighet til å skape et lykkeligere samfunn, mener Framtiden i våre hender. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 17. juni kom en gladmelding fra en norsk oljebransje preget av mørke skyer på himmelen. Sintef har kartlagt oljearbeidernes egne tanker om framtiden, og det viser seg at de har troen på at de skal klare omstillingen!  

Siv Jensen og Erna Solberg fortsetter likevel å tegne mørke framtidsvisjoner for Norge. Med på laget har de ledere i oljenæringen og deler av fagbevegelsen. Alle vet at vi nå ser konturene av en varig nedgang for norsk fossilsektor. Men trenger det å gjøre oss dystre til sinns? Hva om vi ser på mulighetene, slik oljearbeiderne selv gjør? La oss kikke inn i krystallkulen.

Pensjonsreformen legger til grunn 2010-kroner og de sier at vi skal øke vår kjøpekraft fra dagens 224.000 til 612.000 kroner i 2060. I verdens rikeste land kan det altså gå mot en tredobling av forbruket. Vi mener det er her vi bør si stopp. Så lenge veksten er uløselig knyttet til fossil vekst, må vi tenke annerledes. Nordmenn må si ja til mer fritid! Vi blir da skattlagt noe mer, og får noe mindre lønn. Det er ikke et problem! La oss se hva nordmenn bruker pengene til i dag. Mens vi på 60-tallet brukte om lag 40 prosent av alle pengene vi hadde på mat, er vi nå nede på mellom 10 og 12 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer