DEBATT

Det er alfa og omega å effektivisere forebyggingstiltak mot radikalisering

Radikale ideologier utvikles over tid, og ikke over natta.

IKKE BEGRENSET TIL MIDTØSTEN: Det blir altfor naivt å tro at terrorvirksomheten ikke når oss her hjemme i det fredelige Europa. IS er ikke en begrenset kreftsvulst i Midtøsten, de har aktiv spredning i verden, skriver kronikkforfatter. Foto: NTB scanpix
IKKE BEGRENSET TIL MIDTØSTEN: Det blir altfor naivt å tro at terrorvirksomheten ikke når oss her hjemme i det fredelige Europa. IS er ikke en begrenset kreftsvulst i Midtøsten, de har aktiv spredning i verden, skriver kronikkforfatter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale verdenssamfunnet har vært vitne til en intens og langvarig kamp mot terror som til stadighet opptrer med ulike manifestasjoner. I dag er det den (u) Islamske stat (IS), i går var det al-Qaida og Taliban. Hva fremtiden bringer er ikke godt å vite.

Det blir altfor naivt å tro at terrorvirksomheten ikke når oss her hjemme i det fredelige Europa. IS er ikke en begrenset kreftsvulst i Midtøsten, de har aktiv spredning i verden.

Fremveksten av ulike sosiale medier gjør propagandamaterialet til terrorgrupper som IS mer tilgjengelig enn noen gang. Den enkle kontakttilgangen til hatpredikanter og propagandavideoer som florerer på nettet øker terroristenes nedslagsfelt og er en viktig bidragsyter i terrorrekrutteringen av ungdommer i Norge og Europa for øvrig.

PST melder at mer enn 70 norske ungdommer skal ha dratt ned til Syria og Irak for å delta i krigføringen og beskytte det nydannede «islamske kalifatet». Flere av dem er drept, mens noen har vendt hjem igjen. Totalt estimeres det at det er over 3000 europeiske fremmedkrigere som har reist ned til Syria og Irak - og veldig mange av disse har latt seg inspirere av nettopp propagandamateriale på sosiale medier. Sårbare og frustrerte ungdommer i en identitetskrise, som søker svar på sine spørsmål over sosiale medier kan fort bli et offer for radikale skikkelsers propaganda og retorikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer