Ritalin hjelper ikke mot omsorgssvikt

Inga Marte Thorkildsen har skrevet en viktig bok.

OMDISKUTERT: Inga Marte Thorkildsens bok "Du ser det ikke før du tror det" har møtt kritikk fra foreningen ADHD Norge, som mener Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren er blind for biologiske årsker til diagnosen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMDISKUTERT: Inga Marte Thorkildsens bok "Du ser det ikke før du tror det" har møtt kritikk fra foreningen ADHD Norge, som mener Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren er blind for biologiske årsker til diagnosen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Meninger

Jeg har lest Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det». Faktisk har jeg vært heldig å få bli kjent med Inga Marte. Det startet med en mail jeg sendte henne da hun var barneminister. Hun tok seg tid til å svare meg, selv om jeg var voksen og mine erfaringer med barnevernet lå tilbake til begynnelsen av nittitallet.  

Jeg var på lanseringen. Jeg ble ydmyk over alle ungdommene som virkelig takker henne for at hun tar dem på alvor og er deres «trygge voksne».    

Dette er en viktig bok. Jeg er overrasket over at den ikke har ført til mer debatt. Da det endelig kom et debattinnlegg, ble jeg overrasket over hvor det kom fra. ADHD Norge var harde i sitt innlegg. De starter faktisk slik: «Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter.»  

Her må det være en misforståelse. Inga Marte sin bok kan tvert imot føre til at flere får riktig hjelp. Den kan føre til at flere tør å melde fra.  

Hvor ofte hører vi ikke folk si ting i retning av «Det måtte jo gå galt med det stakkars barnet. Det så vi tidlig. Barnet hadde jo ingen rammer» eller «Huff, det er trist med det barnet. Den faren/moren er ikke helt god». Så mange ganger blir løsningen at en heller nekter barnet sitt å være sammen med det «belastede barnet». Altfor få melder fra.   Målet må være at vi får et barnevern der folk ikke er redde for å melde fra. Der det kan komme hjelp inn i familier der det er mulig, for å rettlede. Jeg tror nemlig at skrekken for selv å «få barnevernet på nakken» for mange er så stort at de ikke tør å melde fra om bekymring om andre barn.  

Jeg har møtt flere som har meldt fra mange ganger uten å bli hørt. Det er klart at mye kan bli bedre innad i barnevernet også.  

Denne boka kan endre dette. Inga Marte skriver om kritiske forhold i barnevernet. Om disse kidnappingene som jeg også har fortalt at barnevernet utsatte meg for.  

Likevel blir det nok en debatt for eller imot ADHD. Det er så utrolig trist at hver gang det kommer noe som tyder på en overdiagnosering og medfølgende feilmedisinering, ender debatten i en slags «glorifisering» av en diagnose.  

Jeg har lest boka og jeg skjønner hva hun skriver.  

Tenk bare tilbake til da ADHD her MBD, som sto for «Minimal Brain Damage». Den gang var det få som hadde denne diagnosen. Men det var ingen hjerneskade og ble byttet med ADHD. Da eksploderte antall barn med denne diagnosen. Det kommer vi ikke utenom.  

At noen har ADHD? Ja, det tror jeg absolutt. Jeg leser ingen steder i Inga Marte sin bok at hun vil at disse skal fratas sine rettigheter og få god helsehjelp.   Det jeg leser, er at hun ikke ønsker at diagnosen skal bli et «gjemmested» for omsorgssvikt.  

Boka heter jo «Du ser det ikke før du tror det». Det bør ikke være i noens interesse at barn skal vokse opp uten trygge voksne og bortforklares med en diagnose som ikke er reell.  

At alle barn skal få riktig hjelp til riktig problem, er det boka handler om. Det bør også være ADHD Norges interesse. Svart/hvitt-tenkning og strategi egner seg best i sjakk.  

Vi må da alle være enige om dette: Ritalin hjelper ikke mot omsorgssvikt.

Ps. Jeg hadde en flott og kjærlig mamma. Jeg vil ikke at det skal komme spekulasjoner angående henne etter dette innlegget.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.