DEBATT

Zorbas dans i nederlagets stund

«Her i Grekenland er det den harde virkelighet som er mirakelets mor».

STOLT DANS: Zorbas danser ikke av naiv livsglede, skriver Tove Nilsen. — Han danser fordi han nekter å ha befatning med begrepet kapitulasjon.Foto: Björn Kietzmann/Demotix/Corbis/NTB scanpix
STOLT DANS: Zorbas danser ikke av naiv livsglede, skriver Tove Nilsen. — Han danser fordi han nekter å ha befatning med begrepet kapitulasjon.Foto: Björn Kietzmann/Demotix/Corbis/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange har blitt Hellas-eksperter over natten. Det har jeg ingen ambisjoner om å bli. Jeg dro første gang til Kreta i 1979, etter 50 besøk sluttet jeg å telle, fremdeles er det forhold i gresk politikk og kultur som jeg har vanskelig for å forstå, forståelse tar tid. Det jeg tenker på nå, i de motstridende kriseanalysenes tid, er vennene mine. Hvordan kommer det til å gå med dem?

I juni besøkte jeg nok en gang familien Tzifakis som driver en taverna på vestsiden av Kreta. Familiens eldste, på 84, var olivenbonde og skomaker. Utpå 70-tallet så han mulighetene i turismen og åpnet et lite spisested som i dag har blitt en vellykket familiebedrift. Med fullsatt lokale og gjestfritt vertskap, kan det se ut som om driften går av seg selv. Virkeligheten er følgende: Tre generasjoner er i sving til over midnatt. Besteforeldrene har fått kutt i pensjonen. Sønnen i femtiårene jobber tolvtimersdag, hverdag som helg. Kona er lærer i offentlig skole og har fått kutt i lønna, hun drar fra småskolen til jobb nummer to på tavernaen, det vil også si ekstremt lang arbeidsdag. Sønnen deres på 25 er universitetsutdannet, men aner ikke om han noen gang får brukt utdannelsen, i stedet serverer han turistene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer