DEBATT

Hvor lenge må jeg være "tidligere rusmisbruker"?

Jeg er inne i mitt siste år av en femårig masterutdannelse ved Universitetet i Oslo, jeg har familie og jobb ved siden av, men fortsatt må jeg bære en merkelapp jeg ikke vil ha.

MERKET:  Enten så er du rusavhengig eller ikke. Og skulle legge til adverbet «tidligere» til substantivet «rusavhengig» blir dermed fullstendig meningsløst. Når får jeg slippe merkelappen? Spør kronikkforfatteren seg
MERKET: Enten så er du rusavhengig eller ikke. Og skulle legge til adverbet «tidligere» til substantivet «rusavhengig» blir dermed fullstendig meningsløst. Når får jeg slippe merkelappen? Spør kronikkforfatteren seg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvor lenge skal jeg identifisere meg som tidligere rusavhengig? Grunnen til at jeg spør, er at jeg begynner å bli ferdig med å ha akkurat denne merkelappen hengende ved meg. Etter å ha tenkt litt rundt akkurat disse ordene «Tidligere» og «rusmisbruker», og deres konkrete betydning, så har jeg kommet frem til at denne merkelappen ikke bare er irrelevant og stigmatiserende, men i verste fall også hemmende for en vellykket re-integrering til storsamfunnet.  

I følge diagnosesystemet DSM-IV, så må man oppfylle minst tre kriterier for å kalles rusavhengig. Man må ha liten eller ingen kontroll over inntak, man fortsetter å ruse seg til tross for skadevirkninger og man har et sug etter mer som ikke lar seg slukke. En gradering av litt eller mye, tidligere eller snart rusavhengig, er ikke til stede i denne definisjonen. Enten så er du rusavhengig eller ikke. Og skulle legge til adverbet «tidligere» til substantivet «rusavhengig» blir dermed fullstendig meningsløst. Hvis det hadde vært snakk om en tidligere gullvinner i langrenn, eller en tidligere statsminister, så er det greit, men ikke når «karrieren» det er snakk om handler om skam og fornedrelse, som et liv i rus gjerne består av.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.