LEDER

Absolutt kildevern

Pressens rett til å beskytte sine kilder er helt avgjørende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har nå tapt i to rettsinstanser mot Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Saken utfordrer pressens rett til kildevern.

Det var 8. juni at PST beslagla upublisert opptaksmateriale til en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet, hjemme hos Rolfsen.

I materialet er det blant annet opptak av en 18-åring som nå er varetektsfengslet, siktet for forsøk på å slutte seg til IS i Syria. 18-åringen ble pågrepet seinere samme dag som beslagleggingen av filmmaterialet.

Saken griper dermed inn i en av de mest sentrale funksjonene i vårt demokratiske system. Pressens rett til å beskytte sine kilder er helt avgjørende for å få belyst saker av vesentlig, samfunnsmessig betydning.

Kilder må kunne føle seg sikre på at opplysninger de gir til journalister ikke tilflyter myndighetene. Ellers ødelegges tilliten, og informasjonstilgangen tørker inn.

Ikke bare for den aktuelle journalist som rammes - i dette tilfellet Rolfsen - men for alle andre også. Det er til skade for hele samfunnet, også våre myndigheter som i høyeste grad også har interesse av en velfungerende presse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer