DEBATT

Inga Marte Thorkildsen forvrenger fakta om ADHD

Det å fokusere på vold som eneste årsak til barns vansker, kan føre til at andre årsaker ikke undersøkes.

ET BEDRE LIV:  Medisin gir mennesker med ADHD et bedre liv, selv om de også har vært utsatt for omsorgssvikt, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB scanpix
ET BEDRE LIV: Medisin gir mennesker med ADHD et bedre liv, selv om de også har vært utsatt for omsorgssvikt, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Inga Marte Thorkildsen påstår i en ny kronikk at vi angriper henne. Leser hun vår kronikk igjen, ser hun at også vi mener at barn med vansker må utredes grundig. Men det bekymrer oss at barn med funksjonsnedsettelser som - verken skyldes barnet eller foreldrene - omsorgsovertas, fordi vanskene forveksles med symptomer på omsorgssvikt.

Vi trenger et helsevesen og et barnevern med åpne øyne, som klarer å se flere mulige forklaringer samtidig - både miljø og arv. I Norge er det estimert at 3- 5 prosent av barn har ADHD, mens 2 prosent har diagnosen.

Vår erfaring tilsier at helsevesenet unngår problemstillingene og at barnevernet mangler kompetanse til å forstå ADHD. For å komme frem til riktig resultat når barn utredes, må ikke årsaker som ADHD utelukkes.

At det skjer, ser vi på tallene: I dag har 32 prosent av ungdom på barnevernsinstitusjon og 19 prosent av barna i fosterhjem udiagnostisert ADHD. Dette får alvorlige konsekvenser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer