Samtidsruinen

Ingen ønsker seg et «Breivikmuseum». Heldigvis er det ingen som har foreslått å lage et heller.

BESØK: Jeg håper mange av dem som syns Breivik hadde noe for seg, oppsøker 22. juli-senteret, skriver vår helgekommentator. Illustrasjon: Flu Hartberg
BESØK: Jeg håper mange av dem som syns Breivik hadde noe for seg, oppsøker 22. juli-senteret, skriver vår helgekommentator. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For fire år siden avbrøt jeg ferien og dro tilbake til Oslo. Det var noen dager etter at bomba gikk av utenfor Regjeringskvartalet, noen dager etter Utøya. Det var dagen etter rosetoget, men det var roser overalt. På gjerder, i fontener, i et hav utenfor Domkirken, foran et utested rett ved jobben min, på trikkeholdeplasser. Det var helt stille i byen.

Selv barna, som ikke hadde begynt på skolen ennå, ble lavmælte. Jeg fortalte dem ikke at her, rett utenfor Høyblokka, pleide jeg å ta bussen til og fra jobb. Og at der, i krateret på baksiden, spiste jeg lunsj dagen før vi dro på ferie.

Men jeg tenkte at de måtte ha sitt eget minne om 22. juli. For en dag vil de komme til å spørre om hva som egentlig skjedde, og hvorfor, og det er ikke sikkert at svaret mitt vil være godt nok for dem.

Selv ikke den underlige kulissen de har hengt foran Høyblokka, et teppe som skal bedra øyet til å tro det er et uskadet bygg som står der, døyver fornemmelsen av noe monumentalt og samtidig ødelagt som slår mot en når man nærmer seg inngangen til 22. juli-senteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer