DEBATT

Systemsvikt i politiet

Ekteskapet mellom påtalemyndighet og politiet må avsluttes med en lykkelig skilsmisse.

UTILGJENGELIGE TOPPLEDERSTILLINGER: Kanskje tiden nå er moden for å løfte opp dyktige politifolk til topplederstillingene, spør de to pensjonerte politibetjentene. Illustrasjonsfoto: Jo E. Brenden / Scanpix
UTILGJENGELIGE TOPPLEDERSTILLINGER: Kanskje tiden nå er moden for å løfte opp dyktige politifolk til topplederstillingene, spør de to pensjonerte politibetjentene. Illustrasjonsfoto: Jo E. Brenden / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi to har gjennom de siste tiårene fulgt den norske politiagendaen. Begge har lang erfaring fra politi og lensmannsetatene, den ene av oss de siste årene som leder for et lensmannsdistrikt.

Allerede tidlig i karrieren ble det gjort noen tanker om det norske politiet, maktfordelingen, arbeidsledelse, kollegialitet, kultur og ukultur.

Norsk politi består i dag av fagpoliti og påtalemyndighet i en usunn symbiose eller ekteskap. Påtalemyndigheten befinner seg i lederposisjonene.

Etter grunnopplæringen har fagpolitiet flere karrieremuligheter. Man kan perfeksjonere seg gjennom kurs og etterutdanning hele tiden. Men, det er svært vanskelig å klatre helt opp på karrierestigen. Den stopper som regel ved overbetjent eller lensmann, uansett dyktighet.

Lederstillinger lenger oppe er forbeholdt jurister.

De kommer fra universitetet til lederstillinger i politiet, svært ofte uten noen arbeidserfaring og har null viten om ledelse eller politifaglige utfordringer. De skal lede etterforskning i straffesaker uten å inneha den minste viten eller politifaglig erfaring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer