KOMMENTARER

Tyrkia, USA og kurderne

USA og Tyrkia står sammen, i hver sin krig. I krigen(e) i Syria og Irak er det nå veldig mange deltakere, men det er visst alltid plass til flere, skriver Einar Hagvaag.

KOBANE: Kurdiske styrker, hvor kvinner deltar i kamp, erobret byen Kobane i Syria etter voldsomme kamper mot ultra-islamistene i IS. USA slapp ned våpen til dem fra fly, noe som gjorde president Recep Tayyip Erdogan rasende. Foto: Alexandro Auler / Scanpix / Redux
KOBANE: Kurdiske styrker, hvor kvinner deltar i kamp, erobret byen Kobane i Syria etter voldsomme kamper mot ultra-islamistene i IS. USA slapp ned våpen til dem fra fly, noe som gjorde president Recep Tayyip Erdogan rasende. Foto: Alexandro Auler / Scanpix / Redux Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

USA og Tyrkia har lenge vært uenige om hva som må gjøres i Syria. For den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan, er regimet til president Bashar al-Assad i Syria den største faren og må styrtes først. Ultra-islamistene i Den Islamske Staten (IS) fikk krysse grensa mellom Syria og Tyrkia med forsyninger, penger og krigere, trolig fordi Erdogan fant dem nyttige i kampen mot Assad. Tyrkiske soldater sto og så på da kurdiske styrker var omringet i byen Kobane. USA ga kurderne flystøtte og slapp ned våpen til dem, noe som gjorde Erdogan rasende, og kurderne jagde ut IS.

For president Barack Obama i USA dreier det seg først og fremst om å nedkjempe IS i både Syria og Irak, så får heller Assad vente til etterpå. I begge land har de kurdiske styrkene vært de eneste pålitelige og kampdyktige støttespillerne på bakken. I Syria har Folkets Forsvarsenheter (YPG) erobret landområdet langs grensa til Tyrkia fra grensa mot Irak i øst til Jarabulus ved elva Eufrat i vest. De holder også et område helt nordvest i Syria. Mellom disse holder IS et område langs 90 kilometer av grensa til Tyrkia, et område YPG forsøker å erobre for å ha et sammenhengende frigjort land langs hele grensa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer