DEBATT

Stygg stue, naken kropp

Hva om det perfekte sluttet å selge?

FRIGJØR DEG FRA KROPPS-HIERARKIET: «Våre kropper er perfekte fordi de tilhører oss. Uten sammenligning, gode nok i seg selv. Det er min jobb å forsøke å frigjøre meg fra de verdier jeg ikke ønsker å legge til grunn for mitt eget liv, men det er utfordrende når et overveldende flertall forsøker å fortelle meg at jeg tar feil», skriver bloggeren EventyrElin. Foto: Privat
FRIGJØR DEG FRA KROPPS-HIERARKIET: «Våre kropper er perfekte fordi de tilhører oss. Uten sammenligning, gode nok i seg selv. Det er min jobb å forsøke å frigjøre meg fra de verdier jeg ikke ønsker å legge til grunn for mitt eget liv, men det er utfordrende når et overveldende flertall forsøker å fortelle meg at jeg tar feil», skriver bloggeren EventyrElin. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg vokste opp var det i en barndom fullstendig skjermet fra press om å utvise perfeksjon. Bilen var god nok så lenge den gikk. Huset var godt nok så lenge det var ryddig og rent. Klærne vi gikk i hadde ingen merker, og mange var arvet fra et eldre søskenbarn. Det var først på ungdomsskolen vi begynte å ane konturene av et samfunn med forventninger om ytre verdier, for min del i form av min aller første Levisbukse.

Jeg flyttet fra den nokså skjermede bygda (husk, vi hadde ikke sosiale medier da) inn til byen og gradvis lærte jeg å bli oppmerksom på og lytte til de hierarkiske fortellingene i samfunnet om hva som var bra, kult, anerkjent, innafor. Det handler om identitet. Det handler om verdier. Om et samfunn i overflod hvor det er viktig å se og bli sett. Det er ikke bare kroppen vår som utsettes for press. Samfunnets felles hyllest av hva vi bør strebe etter finnes overalt. Den perfekte bilen. Den perfekte garderoben. Den perfekte sofaen. Den perfekte grillen. Den perfekte ferien. De perfekte solbrillene. Den perfekte jobben. Det perfekte nabolaget. De perfekte vennene, den perfekte partneren, de perfekte barna. Utstillingvinduet er ditt, det er du som har regien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer