DEBATT

Buzzen som stoppet

Viralsatsingene til norske mediehus lever like kort som det er dybde i sakene de publiserer. Det bør alle som verdsetter kvalitetsjournalistikk være glade for.

VIRAL SUKSESS: Flere norske mediehus har den siste tiden forsøkt å kopiere suksessen til det amerikanske mediehuset Buzzfeed, som har spesialsert seg på såkalt viralt innhold. Det vil si artikler, bilder og videoer spesialtilpasset til å deles i sosiale medier. Ordet «viralt» spiller på innholdets virusaktige spredning. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Files/NTB Scanpix
VIRAL SUKSESS: Flere norske mediehus har den siste tiden forsøkt å kopiere suksessen til det amerikanske mediehuset Buzzfeed, som har spesialsert seg på såkalt viralt innhold. Det vil si artikler, bilder og videoer spesialtilpasset til å deles i sosiale medier. Ordet «viralt» spiller på innholdets virusaktige spredning. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Files/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av at Buzzfeed gjorde internasjonal braksuksess med sin nyskapende tilnærming til virale nyhetssaker, fulgte mediehus over hele verden opp med sine egne versjoner av såkalte viralsider. Nordlys var først ute i Norge. Med Buzzit, no markerte de seg umiddelbart som en delingsvinner i sosiale medier og da tok det ikke lang tid før de andre hengte seg på den hodeløse jakten på deling, klikk og trafikk. I løpet av få måneder satset Egmont på Superlike, no, Expressen på Omsnakket.no og VG på TLDR.no. DN tok buzztrenden til næringslivet med Bisbuzz.no og Vårt Land lanserte Tro24.no, en kristen-buzz-side for mennesker som sliter med å finne tid til å tro i hverdagen.

Med click-baite-overskrifter som «Slik blir du kvitt skummet på ølen ved hjelp av ditt nesefett», «Hvor lenge klarer du å se på kviser som blir klemt?» og «11 personer som våknet opp og lurte på hva f*** som skjedde i helga» skulle mediene endelige knekke koden i sosiale medier. Ikke skulle det koste dem mye heller. Suksessoppskriften besto nemlig av klipp, lim og tilpasning av saker som andre medier hadde publisert først. På den måten så mediene sitt snitt til å vinne kampen om brukerne i sosiale medier, uten å måtte bygge opp nye og kostnadskrevende redaksjonsmiljøer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer