KOMMENTARER

Sviker Obama kurderne?

Kurderne kunne være en strategisk alliert for USA, EU og NATO i krigen mot IS i Syria og Irak. Spørsmålet er om USA har ofret kurderne til Tyrkia, skriver Einar Hagvaag.

BAKKESTYRKEN: En soldat i Folkets Forsvarsenheter (YPG), de kurdiske styrkene i Syria som tjener som bakkestyrker i kampen mot ultra-islamistene i IS. De er USAs mest pålitelige kampfeller i krigen, men Tyrkia har erklært krig både mot kurderne og IS. Bildet er fra Al-Nashwa nordøst i Syria. Foto: AFP / Scanpix / DELIL SOULEIMAN
BAKKESTYRKEN: En soldat i Folkets Forsvarsenheter (YPG), de kurdiske styrkene i Syria som tjener som bakkestyrker i kampen mot ultra-islamistene i IS. De er USAs mest pålitelige kampfeller i krigen, men Tyrkia har erklært krig både mot kurderne og IS. Bildet er fra Al-Nashwa nordøst i Syria. Foto: AFP / Scanpix / DELIL SOULEIMAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For USA har de kurdiske styrkene vist seg som de eneste pålitelige kampfellene på bakken i krigen mot Den Islamske Staten (IS) i Syria og Irak. Alle andre mulige allierte har vist seg upålitelige og udugelige. Nord i Syria har de kurdisk-ledede Folkets Forsvarsenheter (YPG) erobret et område langs den tyrkiske grensa fra grensa til Irak i øst til Jarabulus ved elva Tigris i vest. Og helt nordvest i Syria har de erobret et område rundt Irfin. Imellom disse ligger et om lag 90 kilometer langt område langs den tyrkiske grensa hvor IS fremdeles holder stand. Etter voldsomme kamper erobret YPG byen Kobane og den viktige grenseovergangen Tal Abyad.

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, ble rasende da USA slapp ned våpen fra fly til kurderne i Kobane. Den politiske makta i det frigjorte området i Nord-Syria ligger hos partiet Demokratisk Union (PYD). Det regnes i Tyrkia som et underbruk av det forbudte Kurdistans Arbeiderparti (PKK), som i 40 år lå i borgerkrig mot myndighetene for å frigjøre en kurdisk stat sørøst i Tyrkia. En nærmest uavhengig kurdisk stat langs den tyrkiske grensa fra Irak og nesten til Middelhavet var det siste Erdogan ønsket seg. Det kunne lett spre seg en frigjøringsrus til kurderne i Tyrkia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer