Forleng Ringeriksbanen til Gardermoen

En forlengelse av Ringeriksbanen vil løse boligbehovet i Oslo-regionen og avlaste Oslo-tunellen.

Vil forlenge til Gardermoen: Den planlagte Ringeriksbanen bør gå til Gardermoen, mener Bjørn Haugen Morstad.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Vil forlenge til Gardermoen: Den planlagte Ringeriksbanen bør gå til Gardermoen, mener Bjørn Haugen Morstad. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ringeriksbanen ser endelig ut til å bli en realitet. Da er det forbausende at så få ser det åpenlyst logiske i å forlenge utbyggingen via Jevnaker, Roa og eventuelt Harestua, ved å utbedre eksisterende trasé og bygge ny trasé til Gardermoen på noen få kilometer. Lunner Høyre og Oppland Høyre har programfestet å arbeide for dette.

Fordelene med å forlenge Ringeriksbanen, og på denne måten skape en ytre «ring» rundt Nordmarka, er mange og åpenbare. For det første vil en hel region, Ringerike og Hadeland, få direkte kollektivforbindelse til Gardermoen. Noe slikt tilbud finnes i det vesentlige ikke i dag.

En annen effekt er at reisende med Bergensbanen og Gjøvikbanen nordfra vil kunne komme direkte til Gardermoen uten først å måtte ta «snarveien» om Oslo. Både person- og godstrafikk sørfra kan også rutes utenom Oslo. Dette medfører at belastningen på Oslo-tunellen vil reduseres. En ytre «ring» vil også fungere som reserveløsning i tilfelle stenging av tunellen og ved en ombygging eller utvidelse.

En ytre togring vil gjøre områdene fra Hønefoss til Nannestad enda mer attraktive som bo-områder. Disse områdene vil kunne bosette minst 100.000 nye innbyggere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer