LEDER

Frihet og likeverd?

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Debatten om sexkjøp har fått fart på seg etter at Amnesty International denne uka vedtok at de ønsker en avkriminalisering av sexindustrien. Det er bra at organisasjonen vil avkriminalisere de prostituerte, men det er urovekkende at de også vil avkriminalisere sexkjøpere, halliker og bordellvirksomhet.

En slik avkriminalisering vil legge enklere til rette for bakmenn og andre som utnytter en sårbar gruppe mennesker. Det er med på å legitimere prostitusjon. Dette vedtaket er en gambling med organisasjonens troverdighet som en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon.

Amnestys mål med vedtaket er å bekjempe vold og overgrep mot de prostituerte. Det er en målsetting vi deler. Men det er et paradoks at de vil gjøre det ved å avkriminalisere en industri som i seg selv er en av de voldeligste vi har. Det er rett og slett ingen logikk i dette. Amnesty sier at de trekker et klart skille mellom tvungen og frivillig prostitusjon, men sier lite om hvordan dette skillet skal trekkes opp. Dette vil bli en utfordring.

Vi stiller oss undrende til at Amnesty bruker Norge og ikke Sverige som eksempel på den nordiske modellen, når Sverige har hatt loven i lengst tid. Dagbladet er også kritiske til at Nederland og Tyskland framstilles som glansbilder, når myndighetene der har påpekt at avkriminalisering langt på vei har vært et mislykket eksperiment.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer