Kommunen og Fred. Olsen truer lokal reindrift til fordel for vindmøllepark

Å sette opp 72 vindmøller er totalt uakseptabelt og uforståelig.

Truer reindrifta: Det er et paradoks at ordføreren på den ene siden ikke ønsker konflikt men dialog, for på den andre siden å overse reinbeitedistriktene og i tillegg bryte forvaltningsloven i sin iver etter å få realisert vindkraftutbyggingen, skriver Ellinor Marita Jåma. Foto: Sherpa film.
Truer reindrifta: Det er et paradoks at ordføreren på den ene siden ikke ønsker konflikt men dialog, for på den andre siden å overse reinbeitedistriktene og i tillegg bryte forvaltningsloven i sin iver etter å få realisert vindkraftutbyggingen, skriver Ellinor Marita Jåma. Foto: Sherpa film. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland ligger det en perle av et fjellområde, Gaelpie/ Kalvvatnet. Her har samene i Åarjel-Njaarke og Voengelh Njaarke levd og virket i generasjoner. Her har de sitt sommerparadis. Barn, unge, voksne og eldre samles her hver sommer for å merke de nyfødte reinkalvene som skal føre reindriften videre til nye generasjoner. Her overføres kunnskap mellom generasjoner, en kunnskap som ikke kan læres på skolebenken, men som må læres gjennom praktisk deltakelse. Slik har det alltid vært og slik vil jeg at det fortsatt skal være.

Men det ønsker ikke Bindal kommune og Fred. Olsen. Nei, de vil ta strupetak på reindrifta og ødelegge denne naturperlen, som er helt avgjørende for at reindrifta for Åarjel-Njaarke og Voengelh Njaarke skal kunne ha et eksistensgrunnlag også i framtiden. De vil sette opp 72 vindmøller i området, med NVEs velsignelse.

Planområdet er fordelt over tre delområder. Det strekker seg over 40 km² i Bindal kommune, og utgjør et gigantisk inngrep i en natur som av Miljødirektoratet har fått karakteren E, altså verdifull natur som ikke skal utbygges. I samme område har reinbeitedistriktene opplevd flere større inngrep. Ett av de største er et stort vannkraftverk, der tre store innsjøer er blitt demmet opp til én stor innsjø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer