<strong>MENNESKER ØNSKER SEG EN FRAMTID:</strong>  Nei, trygdeytelsene i Europa er ikke den viktigste pull-faktoren. Krig, nød, konflikter, undertrykking, sult og håpløshet er de viktigste PUSH-faktorene. Derfor reiser folk hjemmefra. Folk ønsker seg levende barn med en framtid. Så enkelt, skriver kronikkforfatteren.
Foto: Kripos / NTB scanpix
MENNESKER ØNSKER SEG EN FRAMTID: Nei, trygdeytelsene i Europa er ikke den viktigste pull-faktoren. Krig, nød, konflikter, undertrykking, sult og håpløshet er de viktigste PUSH-faktorene. Derfor reiser folk hjemmefra. Folk ønsker seg levende barn med en framtid. Så enkelt, skriver kronikkforfatteren. Foto: Kripos / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

I dag er jeg lei!

Jeg er møkk lei av å bruke tiden min på å tilbakevise grumsete tankegods i debattene om flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er drittlei av å bruke tiden min på tilbakevising, også kalt debunking av løgn og myter. Jeg er møkklei av påstanden om "no-go-soner", de er så ettertrykkelig tilbakevist, enten det nå gjelder påstanden om svenske, tyske, franske eller britiske sådanne — men det biter ikke på dem som vil skremme eller som vil skremmes.

Jeg er skittlei av myten om hordene, svermene og bølgen. Vi har ingen bølge i Europa. Det er ikke ulovlig å ta seg til Europa. De færreste *vil* til Europa. Folk vil helst være hjemme, om det er mulig og om det er håp å finne.

Jeg er pisslei av myten om innføring av sharia, om muslimsk dominans i teoretisk potens. Det finnes ikke belegg for myten. Likevel bruker jeg tid på å debunke dette, gang på gang på gang.

Nei, for svarte, alle *kan* ikke hjelpes i nærområdene. Hva slags idiotisk avlatstenkning er det? Slutt å snakke teori! I praksis, hver eneste dag, ser vi at "hjelpe i nærområdene" ikke får pengene sine, må kutte i matvareprogrammer, mangler helsestell, mangler skole, mangler trygghet, mangler framtidshåp og alt dette skaper gnisninger og konflikter som eskalerer.

Om alle er enige i at det beste er å hjelpe i nærområdene, og om Norge er flinkest i klassen til å betale det vi lover, og om alle er enige i at Norge ikke skal være verdens sosialkontor (for et hysterisk idiotisk argument!!), hvordan i pokker skal Norge sikre at verden for øvrig *i praksis* følger sine løfter og "hjelper dem der dem er"?

Nei, Australia er ikke noe beacon of light på migrasjon. De har ikke lykkes i å stanse båtene. Det er debunket herfra til evigheten. De som trenger å flykte (afghanere, rohingyaer osv.), de flykter nå en annen rute og blir liggende og drive i ukevis i internasjonalt farvann. De beskytes. De drukner. De dør.

De som likevel setter båten i retning Australia, ender opp på Nauru i interneringsleir, og får ikke behandlet asylsøknadene sine engang. Varslere om forholdene på Nauru blir straffeforfulgt etter australsk lov. Unger vokser opp i interneringsleir. Australia kjører en push-back, og tauer båter tilbake til Indonesia. Hvem av flyktningene hjelper det? Dem som ikke trenger håpet for å nære ideen om en flukt?

Nei, trygdeytelsene i Europa er ikke den viktigste pull-faktoren. Krig, nød, konflikter, undertrykking, sult og håpløshet er de viktigste PUSH-faktorene. Derfor reiser folk hjemmefra. Folk ønsker seg levende barn med ei framtid. Så enkelt.

Menneskesmuglerne er et produkt av våre stengte grenser. De er et produkt av at det ikke er mulig å få visum, ikke mulig å kjøpe flybillett, ikke mulig å søke beskyttelse fra en ambassade, ikke mulig å finne lovlige veier inn til der man kan hevde sin rett.

Nei, Europa tar ikke imot mengder. Europa gir asyl, fordi vi er tilsluttet Flyktningkonvensjonen og EMK. Svært mange land i verden er ikke tilsluttet denne konvensjonen. Det innebærer ikke at de ikke tar imot flyktninger. Slett ikke. De tar imot hauger og lass, langt flere enn Europa. De får bare ikke beskyttelse eller rettigheter alle steder. Noen steder glir de bare umerkelig inn i majoritetsbefolkningen, arbeider og skaper seg liv. Andre steder lever de som kroniske utnyttede underklasser. Men folk flykter dit likevel. Push-faktorer, husker dere?

"De fleste lyver om at de trenger beskyttelse". Men kjære vene! Jeg blir så forbanna av denne gjentatte stigmatiseringen! Nei! De fleste lyver aldeles ikke. Det er nedverdigende, stigmatiserende og direkte ondskapsfullt å spre en sånn myte. Men det spiller vel ingen rolle, og man behøver jo ikke ta ansvar for at man snakker sånn om folk, når de bare er forbanna svartinger, muslinger og lykkejegere, sant?

Når det framstilles som om vi har *to* ytterpunkter å velge imellom; steng alle grenser eller åpne alle grenser helt opp — da er premisset for debatten så langt ute på viddene at det er helt meningsløst å invitere folk med i på å finne løsninger eller nye modeller.

Grumsete, feilaktig tankegods stenger ikke bare for tankene til dem som besitter tankegodset, det stjeler av tiden til de av oss som vil lete etter løsninger og veier som kan være til beste for oss alle, menneskeverdige løsninger.

Tidstyver. Energityver. Men verre enda: de er utviklingsforhindrere. Og jeg er møkk lei dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer