Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Rasismetrøbbel i israelsk fotball og blant settlere på Vestbredden

Israel ser ut til å ha store problemer med sin rasisme, inkludert i fotball.

ISRAEL SER UT TIL  å ha store problemer med sin rasisme, inkludert i fotballen, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix
ISRAEL SER UT TIL å ha store problemer med sin rasisme, inkludert i fotballen, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Den 17. juli spilte den israelske fotballklubben, Beitar Jerusalem, på bortebane i kvalifiseringsrunden til «The Europe League» mot belgiske Charleroi Sport Klubb. Rett etter kampstart suste lysbomber ut på fotballbanen. Beitars beryktede fanklubb, La Familia, orkestrerte det hele og kampen ble stoppet flere ganger. Beitar er kjent for sin rasistiske praksis, bl.a. nekter de å slippe til de beste palestinske spillerne i Israel i stallen sin. Av og til kan en høre fansen rope «død over arabere» og «Muhammed er homoseksuell». For å understreke sine ultra-Zionistiske holdninger, viftet deler av fansen med et «Kane lever»-flagg.

Meir David Kane (1932- 90) var en USA-israelsk ultra-Zionist som grunnla et jødisk militant, rasistisk og ekstremt høyrevridd, politisk parti, Katch. Det ble ulovlig i 1994. Hans bevegelse og nå forbudte parti er i krig med dagens jødiske stat. Sønnesønnen, Meir Ettinger, ble kjent i Norge etter at han skal være ansvarlig for drapet på 18 måneder gamle, Yedioth Aharonoth, ved en eksplosjonsartet husbrann i Duma på Vestbredden i sommer. Ettinger skal også være leder av en voldelig, Katch-relatert nyfascistisk undergrunnsgruppe.

Målet er å utrydde den israelske stat, dets strukturer og makt for å bygge et nytt system der en kan virkeliggjøre den «riktige» tolkningen av Tora: de fem Mosebøkene. Gruppa skal også ha stått bak drapet på 16 år gamle, Mohammed Abu Khudair, i fjor sommer. Han ble brent levende og funnet i en skog i Øst-Jerusalem. Denne gruppa trigger Netanyahus regjering.

Israel ser ut til å ha store problemer med sin rasisme, inkludert i fotball. Hittil har de gjort det de kan for å ødelegge denne idretten. For å unngå at FIFA i fjor skulle stemme over eksklusjon av israelsk fotball, måtte forbundet nedsette en komité for å møte anklager fra det palestinske fotballforbundet. Netanyahu skal ifølge James Dorsey ha foreslått å gi palestinske spillere et spesielt identitetskort og å etablere spesielle grensevakter mellom Israel, Gaza og Vestbredden.

Kan fotballrasismen og den nyfascistiske settlerungdom bare være toppen av et rasistisk isfjell? I så fall har israelsk politi og IDF (israelsk militæret) en jobb å gjøre. Det er nok enklere å gjøre noe med fotballrasismen, hvis Netanyahu virkelig satser på det. Verre er det med settler-rasismen, den skapes jo der de bor og det er lite som tyder på at det blir færre av dem. I et møte jeg var på mellom Ship to Gaza, Palestinakomiteen og den israelske ambassadøren i sommer, dristet Schutz seg til å si at bygging av settlerområder nok ikke var det lureste Israel hadde funnet på. Men det er fortsatt et stykke derfra og å gjøre noe med det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media