TAPTE MOT PST: Ulrik Imtiaz Rolfsen
TAPTE MOT PST: Ulrik Imtiaz Rolfsen Vis mer

LEDER

Lovfestet kildevern

Lovforslaget bør få Stortingets støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Arbeiderpartiet har foreslått en ny medieansvarslov. De to sentrale poengene i forslaget er at man ønsker å gjøre sjefredaktørene ansvarlig for alt innhold som publiseres i alle mediekanaler, og samtidig styrke pressens kildevern. Modellen er hentet fra Sverige.

I dag er det bare kringkasting og papiraviser som er omfattet av et lovfestet redaktøransvar, mens nettpublisering og nettdebatter går fri. Den teknologiske utvikling og «døgnet rundt»-publisering har tydeliggjort hvorfor ansvaret må gjelde alle kanaler. Lovforslaget må favne alle medier som har forpliktet seg til pressens etiske regelverk. En ny lov vil altså tydeliggjøre redaktørens strafferettslig ansvar for krenkende og lovstridige ytringer.

Når det gjelder kildevern er det langt flere enn redaktørene som er bekymret for tidsånden. I Sverige er kildevernet en plikt, mens det er åpenbart at ikke alle her hjemme synes dette er et like viktig prinsipp. I juni beslagla PST materiale hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen som arbeider med en dokumentarfilm om ekstrem islamisme. Rolfsen har tapt saken i to rettsinstanser mot Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Domstolene kan pålegge en journalist å røpe kildeopplysninger.

Et absolutt kildevern er viktig for at media skal kunne belyse saker av vesentlig, samfunnsmessig betydning. De som tar kontakt med mediene skal kunne stole på at vi kan håndtere et ønske om anonymitet og vern. Med det nye lovforslaget vil pressefolk få samme forpliktelse som advokater, prester og leger som praktiserer et absolutt vern for sine klienter.

De som frykter at en ny lov betyr fritt fram for alle andre enn redaktøren til å begå feil og overtramp, kan ta det helt med ro. Redaktørens eneansvar gjelder det som publiseres. Journalister vil fortsatt måtte ta ansvar for håndverket, for arbeidsprosesser og metodebruk. Og aldri en ny lov uten unntak: Det skal selvsagt være slik at pressen melder fra dersom man får tips om saker og situasjoner som setter liv i fare.

Den nye medieansvarsloven vil være et kvalitetsstempel som vil skille den troverdige, pålitelige og ansvarlige pressen fra de useriøse publikasjonene. Lovforslaget bør få Stortingets støtte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer