DEBATT

Ytringsfrihet med 18-årsgrense

Som 17-åring kan du ta flylappen, men du får ikke uttale deg fritt til avisa.

USKREVNE REGLER: Skal man få plass i mediene må man oppføre seg som en liten voksen. Det finnes uskrevne regler for ordbruk, uttrykksform og krav som absolutt ikke er selvsagte for dem som ikke har vokst opp med papiravis, skriver PRESS og Redaktørforeningen og uttrykker bekymring for de unges ytringsfrihet på trykk.Foto: NTB scanpix
USKREVNE REGLER: Skal man få plass i mediene må man oppføre seg som en liten voksen. Det finnes uskrevne regler for ordbruk, uttrykksform og krav som absolutt ikke er selvsagte for dem som ikke har vokst opp med papiravis, skriver PRESS og Redaktørforeningen og uttrykker bekymring for de unges ytringsfrihet på trykk.Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Alle i Norge har ytringsfrihet. Det er slått fast i Grunnlovens paragraf 100. I tillegg er barns ytringsfrihet slått fast i FNs barnekonvensjon. Barns rett til å bli hørt framgår av samme konvensjon. Hvorfor blir barn og unge fratatt denne retten i praksis?

Altfor få unge slipper til i mediene i dag. En undersøkelse gjennomført av professor i journalistikk Arne H. Krumsvik i 2014 fikk det nedslående navnet «De usynlige». På oppdrag fra medieorganisasjonenes kampanje for journalistikken «Hvor har du det fra?» analyserte Krumsvik bruken av unge kilder i norske nyhetsmedier. Barn og ungdom var mest til stede i lokale medier, og tendensen viste at det var samsvar mellom høyt anerkjente medier og lite dekning av barn og unge. I nesten halvparten av sakene ble ungdom omtalt uten selv å være kilder. Jo høyere nyhetsterskelen var, desto færre ungdommer ble invitert inn. - Når man følger nyhetsbildet med blikket til en 17-åring, blir det oppsiktsvekkende irrelevant, konkluderte Krumsvik og undret seg over det faktum at dette skjer i ei tid da alle vil være ung, forstå ungdommer og nå ungdommen på deres egne arenaer. Da er det kanskje ikke så rart at ungdom vender redigerte medier ryggen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer