Kampen vår mot Akersystemet og Staten blir som om Justin Bieber skulle møtt Mike Tyson til boksekamp

Hvor er sensasjonspressen? Hvor er VG, Aftenposten, NRK Dagsrevyen og TV2? Hvor er Dagsnytt atten? Er ikke landets nest største eksportnæring viktig nok?

Fiskeriressursene ranes: Salget av Flytoget er for peanuts å regne sammenlignet med ranet av fiskeriressursene, mener Tarjei Jensen Bech. Foto: Privat.
Fiskeriressursene ranes: Salget av Flytoget er for peanuts å regne sammenlignet med ranet av fiskeriressursene, mener Tarjei Jensen Bech. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se for dere Nordsjøen. Med gigantiske plattformer og installasjoner. Med tusenvis av arbeidsplasser og arbeidere som skaper verdier. Som dessuten gir store arbeidsplasser på land i kraft av de mange ringvirkningene oljeindustrien gir. Se også for dere oljen- og gassen i Nordsjøen. Vår felles formue. Fellesskapet sin eiendom.

Se for dere at vi ga all olje og gass til få privatpersoner og selskaper. Oljen og gassen ble sendt til Kina for videreforedling, og oljeindustrien førte til få arbeidsplasser og ringvirkninger på land. Ville vi godtatt dette med fellesskapets eiendom? Neppe.

I fiskerinæringen, som er Norges nest største eksportnæring, skjer akkurat dette. Problemet er at det ser ut til å gå alle hus forbi. Kapitalkrefter som blant annet Kjell Inge Røkke fått kvoter servert på sølvfat av staten. Det var på den betingelse at kvotene ble solgt på billigsalg. Betingelsene var at det skulle føre til aktivitet på land. Aker har brutt sine løfter om aktivitet på land og legger ned anlegg i hele Nord-Norge.

Med myndighetenes velsignelse, uavhengig av politisk farge, har fellesskapets eiendom blitt solgt. Bit for bit har fiskeriressursene som egentlig er fellesskapets eiendom blitt solgt til sterke kapitalkrefter. Fredag for vel en måned siden ga Regjeringen Aker frie hender til nedbygging av fiskeriarbeidsplasser i nord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer