<strong>Utbygging kan øke klasseskillet:</strong> Jeg er redd for at dette bare kommer til å øke det klasseskillet som allerede er merkbart i byen vår, skriver Kjersti Eidem Dyrhaug. Foto: Privat.
Utbygging kan øke klasseskillet: Jeg er redd for at dette bare kommer til å øke det klasseskillet som allerede er merkbart i byen vår, skriver Kjersti Eidem Dyrhaug. Foto: Privat. Vis mer

Hvorfor er det så lett å ødelegge Østmarka?

Med et skuldertrekk, og uten innvendinger fra mine lokalpolitikere, vedtar Byutviklingskomiteen å åpne for rasering av et av Oslos mest brukte og elskede naturområder. Og det gjør meg så innmari, innmari trist. Og rasende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da har Byutviklingskomiteen i Oslo åpnet opp for å rasere deler av den Østmarka jeg har kjær og nær. Bare få år etter at Markaloven ble vedtatt. Og i totalt brudd med den.

Ti prosent av Oslo kommunes del av marka skal gjøres om til såkalt «Aktivitetssone». Et belte fra Oppsal til Skullerud, inkludert halve Nøklevann og Nøklevannskogen. Der det nå kan bygges anlegg, golfbaner, ballbinger etc. Også av kommersielle aktører. Akkurat som om det ikke blir lettere å bygge videre når man allerede har gjort om området til anleggsplass. Når den lovfestede Markagrensa er perforert uansett. Etter harde protester har områdene planlagt for «aktivitetssoner» vest i Oslo blitt grundig begrenset, men i øst har de knapt forandret jafset en millimeter. Rart det der.

For meg, som bor i nærheten av Nøklevann, som forøvrig er reservedrikkevann for mange i Oslo, betyr det at jeg må gjennom en «mur» av anlegg for å komme meg inn i skogen jeg bruker flere ganger i uka. Selv om jeg blir lovet «korridorer» jeg kan bruke. Jeg og 40 000 andre. For dette er et vitalt og levende paradis for alle oss som bor i nærheten og et av de mest brukte markaområdet i byen. Det er vår sårbare naturlunge og det brukes av alle typer mennesker. Unge, gamle, mosjonister og rullestolbrukere.

Argumentet om at marka skal være tilgjengelig for de som ikke går på tur med kvikklunsj holder ikke vann. Jeg tror ikke det er twin tip-anlegg, ballbinger og golfbaner de savner mest, de 40 000. Pensjonistene på treff på Rustadsaga, ungene som mater geitene eller plasker rundt med klissvåte redningsvester i kajakk fra padleklubben. Sopp-plukkerne, fiskerne, gymmerne, ruslerne, rytterne, skiløperne, hundelufterne, syklistene, fuglekikkerne. Fjortisene på telttur med fire hemmelige ølflasker i sekken. Baderne og de som konkurrerer med å hoppe fetest fra steinen og ned i vannet. Det er de, VI, som mures ute. Noen for godt, hvis det blir for kronglete å komme seg inn i skogen. Uten at vi har fått et ord med i laget.

Det er innmari beintrist også å se at det er så mye lettere å overkjøre Østkantoslo enn våre medboere i vest. Østkanten er hardere presset til boligutbygging og da gjerne høyhusbebyggelse. Men kommunen forplikter seg til å skape parkanlegg og idrettsplasser i samme takt som de bygger. Da er det sleipt å kjøpe seg fri ved å ta biter av marka til disse anleggene og dermed frigjøre enda mer areal til høyhusbebyggelse. Jeg tror ikke på at intensjonen med å bygge skatepark én kilometer inn i skogen er et inderlig ønske om at ungdom skal oppdage marka. Den må de lenger ut på landet med, noe som dessverre åpenbart er planen. Jeg er redd for at dette bare kommer til å øke det klasseskillet som allerede er merkbart i byen vår. At det er vi på østkanten som mister horisont bak høyhusene og den tilgangen til marka som er så viktig for oss.

Østensjø er tradisjonelt en veldig sterk Arbeiderpartibydel. De er absolutt størst og det er de vi må stole mest på. Men verken de eller noen av de andre partiene i bydelsutvalget løftet en finger da planen ble lagt frem. Til forskjell fra andre lokalpolitikere i Oslo som kjempet for sin nærmark. De sier at de ikke så aktivitetssonene som en trussel. Det mener jeg er et svik. Arbeiderpartiet stemte også for forslaget i Byutviklingskomiteen. Så det er siste gang de får en stemme fra meg. Og jeg håper det gjelder for resten av dere 40 000 også.

Men jeg har ett håp. Om enn et ørlite. Neste uke skal visstnok denne saken opp i Bystyret. Kanskje det ikke er for sent å snu denne snikflyttinga av markagrensa som kommer til å ødelegge nærmiljøet til så mange av oss?!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer