Norsk prosessindustri må satse på regionene

Regionene er motoren for at Norge kan bli best på verdens reneste industri.

Sats regionalt: Norge har de beste forutsetningene for å tiltrekke utenlandske investeringer og å satse i norsk lavutslippsindustri. Utgangspunktet for denne strategien ligger i regionene, skriver Helene Falck Fladmark og Anita Krohn Traaseth. Foto: Scanpix og Agnete Brun / Dagbladet
Sats regionalt: Norge har de beste forutsetningene for å tiltrekke utenlandske investeringer og å satse i norsk lavutslippsindustri. Utgangspunktet for denne strategien ligger i regionene, skriver Helene Falck Fladmark og Anita Krohn Traaseth. Foto: Scanpix og Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Prosessindustrien (som foredler vann, skog, mineraler, olje og gass) har over 100 års historie i Norge. Næringen står for halvparten av eksporten fra fastlands-Norge og er stadig verdensledende innenfor sine respektive markeder. Hvorfor? Fordi så mange av bedriftene har evnet å drive kontinuerlig innovasjon og produktivitetsforbedringer, og samtidig bidratt med radikale innovasjonssprang.

Men denne næringen blir sett på som en lite konkurransedyktig næring som ikke har framtida for seg i høykostlandet Norge. Kilde? Jo, ifølge OECDs retningslinjer har en kunnskapsintensiv bedrift mer enn 39 prosent ansatte med høyere utdannelse. Målt etter denne definisjonen kan det se ut som om prosessindustrien er lite kunnskapsintensiv.

Men et slikt argument speiler et for snevert syn på kunnskap og kompetanse. Prosessbedriftene i Norge besitter ofte høy kompetanse nær produksjonen og i alle ledd av verdikjeden. Vi ser et effektivt samspill mellom fagarbeidere, ingeniører og forskere. Nær dialog mellom ledelse og ansatte bidrar til å skape en kultur for endring, som igjen gir godt grunnlag for økt produktivitet og effektivitet. Lønnsomme bedrifter kan dessuten tillate seg å satse på innovasjon. Dette gjelder for eksempel bedriftene i Eyde-klyngen i Agder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer